Demirleme ve Rıhtım Fasikülü, içindekiler

 

Kilitler

Son güncelleme: 14/11/17
Contributors: Cem Eğrikavuk, Mehmet Erem

Kilitler şekillerine göre, U kilit veya standart kilit, omega kilit ve düz kilit olarak üretilirler. Malzemelerine göre ise piyasada galvaniz, paslanmaz ve pirinç olanları mevcuttur. 

Kalıcı tonozlarda, kullanılan zincir hangi malzemeyse, kilidi ve fırdöndüyü de aynısından seçmek adettendir. Piyasada çeker yükleri çok daha fazla, taşıyıcı-çekici ünitelerde bağlantı ara elemanı amacıyla üretilmiş, tonaj tabir edilen kilitler de mevcuttur. Ancak galvaniz kaplamaları çok daha ince olduğu için deniz suyuna dayanıklı değildirler, bu amaçla demirlemede kullanılmazlar. 

Demirler için kullanılan kilidin harbisi özellikle delikli olur. Dibe sürtünen vidasının açılmasına engel olmak için, bu delikten geçirilen bir metal el veya incesinin kilidin gövdesine tespiti gerekir. Özellikle tonoz sistemlerinde bu şekilde geçici tespitler gerekirken, kalıcı olarak sabitlenmesi isteniyorsa pimin çekiçle şişirilmesi ve kafasının da kesilmesi önemlidir. Açılması istenirse, kuvvetle açılmasına çalışılmaz, taş motoru ile kesilerek açılır.

Kalibre standart zincirlerin bakla aralıkları çok dar olduğu için, zincir ortasına kullanılacak pim genişliğine uygun kilit yeteri kadar mukavim olmadığı için bu tarz bir işlemde özellikli kilitler kullanılır.

Kaybolmaz pim ile kast edilen, yivinden söküldükten sonra kilit piminin yerinden yani kilitten çıkmamasıdır. Bu sayede pimi gevşetirken suya düşmesi engellenmiş olur.

Demir kilidinin pimi de keza, kilitten ayrılmaz. Diğer yivli pimlerden farklı olarak kendiliğinden sallantıyla gevşemez. Bu açıdan mandar kilidi olarak da kullanılabilir, elle kolaylıkla açılır.

Alyen başlı kafaları olan kilitler özellikle demir kilidi olarak tercih edilirler. Pimin kafasının etrafla çapariz yapmaması planlanmıştır.

Karabinalar ve kancalar

Karabinalar genelde doğa sporlarında bolca kullanılan pratik aparatlardır. Ancak çeker yüklerinin az olması sebebiyle, demirleme ve kalıcı bağlamalarda yaygın kullanılmaz. İçe açılan, dışa açılan, vidalı gibi değişik tipleri mevcuttur. 

Geçici olarak botu bağlarken, sıkça tercih edilirler.

Kalıcı bağlanmalarda veya büyük yüklerde benzer amaca hizmet eden kancalar daha sıklıkla kullanılır, karabinalara kıyasla çeker yükleri oldukça fazladır. Kendinden fırdöndü ya da kuş gözü delikli olabilirler.

Sustalı kilit (Yaylı kilit)

Snap shackle olarak bilinir. Üzerinde yük varken açılabilen tek malzemedir. Yelken manevralarında balon kullanımında vazgeçilmezdir. Yaylı bir pime takılan halka kopilyası sayesinde, açılır. Dolayısıyla bağlanma ve demirlemede kullanılmaz. 

Sırf bu özelliği sebebiyle direğe çıkarken, traka hiçbir zaman bu tip bir kilit ile bağlanmaz. Keza yelken mandarlarında da kullanılmamalıdır. (Resim-67)

Kolay açılması için kopilyaya bir ince eklenebilir.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.