Motor Fasikülü, içindekiler

 

Motor

Son güncelleme: 21/01/17
Contributors: Mehmet Erem

Marin uygulamalarda motor ve sistemleri, kara taşıtlarından bazı farklılıklar gösterir. Bunları kabaca şu şekilde sıralayabiliriz:


1 - Yelkenli teknelerde genel olarak kullanılan motor dizel motordur. İçten yanma prensiple çalışan bu motorlar, benzinli olanlara göre çok daha düşük devirli ve yüksek torka sahiptirler. Yelkenli teknelerde kapalı iç hacimlerde benzin ve buharının yaratacağının potansiyel tehlike sebebiyle benzinli makineler çok tercih edilmezler. Benzinli motorlar, genelde dıştan takma motorlarda veya bazı motoryatlarda kullanılır.

2 - Marin kullanımdaki motorlar genellikle denizsuyu soğutma sistemleri ile donatılmışlardır. Karadaki soğutma sistemindeki havanın yerini, deniz suyu; ventilatörün yerini impeller ve radyatörün yerini de kuler almıştır.

3 - Karada tekerleklere iletilen güç, denizde pervaneye aktarılır. Bir eksen üzerinde dönen bir şaft bazı kovan veya yataklar içinde hareket eder. S-drive (S-tahrik) sistemlerde, şaft yoktur. Motordan çıkan mil, bir dişli grubu vasıtası ile pervaneye iletilir. Motoru tekne gövdesi ile ilişkilendiren, sarsıntıdan etkilenmeyen, lastik bağlantılara motor kulağı adı verilir.

4 - Genelde yelkenli teknelerde motor dairesi oldukça küçüktür. Bu sebeple büyüklük olarak, kara taşıtlarına kıyasla nispeten küçük makineler kullanılır. Benzer şekilde özellikle yelkenli teknelerde, hız ve hafiflik paralel olduğundan dolayı, birçok motor bloğu karadaki muadillerine göre çok daha hafif olarak üretilmişlerdir.

5 - Diğer tüm motorlu taşıtlardaki gibi, motor çalıştıkça aküleri alternatör üstünden şarj etmektedir. Ancak özellikle yelken ile seyir yapan tekneler, devam eden elektrik sarfiyatını karşılamak için daha büyük akü grupları kullanırlar. Çoğunlukla motoru çalıştırmak için ayrı bir motor grubu ve günlük kullanımı karşılamak için bir servis grubu oluşturulur ve birbirlerinden ayrılırlar.

6 - Tekne motorlarının ne kadar yıprandığı, kara taşıtlarındaki gibi kilometre saati yerine kullanım süresine bakarak değerlendirilir. Keza motor büyüklüğü de araba motorlarındaki gibi motor hacmi yerine beygir gücü (BG) üzerinden konuşulur.

Bütün bu farklara rağmen ister kara uygulaması ister deniz, genelde dizel motorların çalışma prensibi aynıdır.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.