Yunanistan Fasikülü, içindekiler

 

Yunanistan

Son güncelleme: 28/07/23
Contributors: Cem Eğrikavuk, Erol Akyigit, Monder

Diakofti

Muhtemelen Yunanistan'da en çok enkaz göreceğiniz nokta. Güneyden yaklaşırken ki küçük adanın önünde sadece burnu ve bir vinci su üstünde kalmış bir kargo gemisi, beton iskelenin hemen batısında biri batık, diğeri derbeder (Tekne adı Julide!) iki yelkenli, koyun içinde plaja karaya oturmuş başka bir yelkenli tekne, ürkütücü görünüyor. Port Police ofisi iskeleye 1km mesafede. Alargada kalır, küçük botların bağlandığı beton mendireğe botla çıkarsanız, daha yakın. Feribotun yanaştığı saatlerde…

Avlemanos

Küçük bir balıkçı barınağı. Hemen her havaya kapalı, ancak yelkenli bir teknenin bağlanabileceği bir yer değil. Ancak botla kasabaya çıkmak için kullanılabilir.

Antikitira

Güneyli havalarda sığınabilecek bir liman

Korfu (Old Harbour)

Korfu şehri, Yunanistan'ın İyon denizindeki kuzeyde yer alan Korfu adasındaki en büyük yerleşim yeri. Korfu adasına güneyden yaklaşırken ana kara ile ada arasında çok geniş bir nevi iç deniz oluşuyor. Kuzey ve Güneye kısmen kapalı bu iç denizde çok sakin, durgun bir seyirle çok uzaklardan büyük bir kaya kütlesi gibi görünen Korfu kalesi ve eski şehrine doğru dümen tuttuğunuzda bu kale ile sancak baş omuzluğunuzda göreceğiniz Vido adası arasından iskeleye dönüp yarım mil kadar ileride sol…

Kiparissi

Mora yarımadasının batısında korunaklı ve güvenli bir liman. Büyük bir dağın eteğinde kurulmuş bir şehir.

Pilos

Pilos, Mora'nın batısında girişi dar geniş bir körfezin içinde girişe göre sancakta yer alan bir şehir.

Navarin deniz savaşının yapıldığı yer.

Kalamata

Kalamata, Mora yarımadasının en büyük 2. şehiri.

Kalamata, Doğudan gelirken Ak.Matapan burnunu bordalayıp Messiniakos Körfezine girdiğinizde, körfezin sonunda yer almaktadır.

Neapolis

Mora yarımadasına doğudan gelirken yarımadanın güneye uzanan 3 parmak şeklindeki burunlardan en heybetlisi olan Ak.Maleas burnunu döndükten sonra kuzeye doğru yol alırsanız, Elofonisos adasının karşısında ana karada yer alan Neapolis şehrini göreceksiniz. Şehrin önünde ise feribotların yanaştığı büyük bir beton rıhtım var.

Faros-Sifnos

Ormos Faros; Sifnos adasının güney doğu ucunda yer alan özellikle kuzeyli havalara tamamen kapalı bir koydur. Koya girerken sağda ve solda birer küçük bir koy daha var. Ormos Faros ortada yer alan ve kuzeye doğru daha derin yer alan koyun adıdır. Koyun sonunda küçük bir yerleşim yeri var. Koy iki bölümden oluşuyor, koyun iskele tarafında güzel bir kumsal ve plaj, diğer tarafında ise yerleşim yeri, tavernalar ve evler bulunmakta. Koyun sancağında beton bir iskele var. Biz gittiğimizde orada…

Aspronisia/Aspri

Lipsi adasının doğusundan Arki ye doğru çıkarken bazı kaynaklarda Falcon adası olarak geçen, ancak yerel olarak Aspronisia yada kısacası Aspri dedikleri bu ufacık ada da bir yüzme molası vermeyi unutmayın. Aspro yunanca beyaz demek. Muhtemel çok açık renk taşları sebebiyle bu isimle biliniyor. Ancak bu keyfi çıkarabilmeniz için günlük gezi tekneleri buraya doluşmadan önce sabah erkenden gelmeniz ve tabi melteme çok açık bu bölgede hava ve denizin buna izin vermesi gerek. İki ufacık adanın…

Archangelos

Leros adasının hemen kuzeyinde yer alan üzerinde yerleşim olmayan ancak masmavi denizi ile harika bir yüzme molası veya gece konaklamasına izin veren Archangelos adası keyifli bir yer. Ada’nın Güney batısında ki Meltem’e korunaklı koyunda Yorgos ailesinin işlettiği Stigma taverna da tavsiye edilir. Taverna önünde kullanıma hazır 4-5 adet sağlam tonoz bulunmaktadır.

Kithnos

Merichas ana liman, Fikiadha demirleme için daha iyi Loutra minik liman, kaliteli taverna

Kithnos çok yüksek olmamakla beraber oldukça kayalık bir ada. Ada, kumsalları ve sıcak su kaynakları ile tanınıyor.

Geceyi geçirmek için adanın batısında yer alan Fikiadha koyunu gözümüze kestirmiş olsak da, hem meraktan, hem de hoşumuza giderse kalırız diye ilk olarak adanın doğusundaki bir kaç koya uzattık burnumuzu. Adanın tam doğusunda yer alan Ag. Stefanos koyunda demir atıp bir…

Mikonos (Mykonos)

Ana limana girmek yasak. Kutsal Dalos adasına motor kalkıyor orada geceyi geçirmek yasak, motorla gitmek daha rahat. Güney koylarında kalınacaksa sakin havalar tercih edilmeli Tüm koylar civarna alır Havalimanı var

Kimolos

Elefan koyu gitmeye değer

Irakleia

50-100 kişilik nüfusu ile Iraklea.  Ağzı Güney Doğuya bakan ana Limanı tüm Meltem’i içeri alacak hissi verse de aslında oldukça korunaklı.  Tek sıkıntısı bu küçük Liman fazla sayıda tekneye ev sahipliği yapamıyor.  Bence adanın en görülesi noktası Batı kısmındaki Avelos adasının karşısında ki 2 nci Dünya Savaşında düşen bir Alman savaş uçağının 7-8 mt derinliklerde yattığı koy.  Uçak enkazı her geçen sene biraz daha yok oluyor doğal olarak.  Bu koya büyük tekne ile…

Kinaros

Levitha ile Amorgos arasındaki Kinaros kelimelerle zor anlatılacak bir adadır. Meltem’in çok sert esmediği günlerde güvenli gecelemeye izin veren Güney Batıya bakan ince uzun koyuna girin, koyun sonunda bir balıkçı kulübesinin olduğu minnacık kumsala draftınız el verdiğince yanaşıp demirinizi dökün ve koyun her iki yakasından Kıçtan koltuk alın.  Adanın tek sakini olan balıkçı bazen koya / evine gelebiliyor.  Kendi tonozuna bağlanmak için sizin koltuk halatlarının altından geçmesi…

Pyrgadikia

PİRGADHİKİA (PYRGADİKİA 40°.20.039´ K-23°.43.240’ D)

Halkidiki yarımadasında, Ammouliani Adası’ndan 10 deniz mili batıdaki Pirgadhikia mor begonvilleri ile şirin bir balıkçı köyü. Selanik’e 100, Kavala ’ya 110 kilometre uzaklığı olan köyde araba kiralama firması yok.

KARPATHOS, Diafani Limanı

Diafani Karpathos adasının kuzey doğusunda adanın 2. limanıdır. Ön tarafı Feribotların yanaştığı büyük bir beton rıhtım ve mendirek olup arkasında 5-6 m derinlik ve yaklaşık 15 teknelik bir yer bulunmakta.

Posidonion

Samos'un doğusunda Dar Boğaz'a (Dilek Boğazı) bakan küçük bir koy. İçindeki taverna Kuşadası teknecileri tarafından meşhur edilmiş.

Vilkadia

Kalimnos Adası'nın en güneyinde, Kos'a bakan küçük bir koy ve yerleşim. Melteme kapalı, güneyli rüzgarlara açık. Sahilde birkaç taverna, küçük bir market var. Denizcilik Müzesi mütevazi ama dikkat çekici, ziyaret edilmesi hoş oluyor...

Parga

Batı Yunanistan'ın en popüler tatil mekanlarında biri. Özellikle Valtos tarafındaki kumsal yaz boyu çok hareketli.

Kalabalık ama keyifli bir kasabası var. Yarımadaya yerleşmiş kalenin manzarası etkileyici.

Gün boyu çok hareketli. Özellikle su kayağı ve paraşüt çeken botların yaptığı dalgalar rahatsız edici. Ama akşam ayrı bir huzurlu dünyaya bırakıyor.

Igoumenitsa koyu

Normalde girilecek bir yer değil. Şehir büyük ve çirkin. İtalya'dan ve Korfu'dan gelen feribotların ana terminali.

Ancak her türlü havaya kapalı. Üstelik çok geniş bir alan 3-4 metre derinliğinde. Neredeyse hiç gezgin tekne gelmiyor. Bu sayede sert ve değişken havalarda sığınmak için ideal.

Giriş kanalı kırmızı / yeşil fenerlerle işaretlenmiş, ama daha çok feribotlar için. Dışında da 3-8 metre derinlik var. Doğal mendirek Drepano burnunun önünde döküntüler var, sarı fenerlerle…

Gaios

Paksos adasının ana limanı. Kasabanın hemen önündeki Nikolas adası ile muhteşem bir doğal liman oluşturuyor. Kanala hem kuzeyden ken güneyden giriş var ama güney taraf oldukça sığ. Yelkenli tekneler kuzeyden girmeli.

Two Rock Bay

Kuzey ion denizindeki en keyifli koylardan biri. Rehber kitapta satır arasında geçtiği için diğer demir noktalarına göre nispeten rahat. Deniz akvaryum gibi, bir sürü çeşit balık çevrede oynaşıyor. Şnorkelle dolaşmak için mükemmel.

Kuzey ve kuzeybatı rüzgarlarına kapalı. Batıladığında solugan alıyor, güneye döndükçe tadı kaçıyor.

Kastos

Kiona

Ithaka'nın kuzey doğusunda, küçük ve sevimli bir liman.

Sezonda bu bölgedeki bütün limanlar gibi kalabalık oluyor. Rıhtıma yanaşmak istiyorsanız biraz erken gelmek gerekli. Saat 10-13 arası çıkan tekneler oluyor.

Polis koyu, Ithaka

Evet, ismi Port Polis olan bir koy. Bir iki cafe ve güzel bir kumsal var. Asıl yerleşim arkadaki tepede, Stavros isminde.

Kefalonya'nın kalabalık limanlarından kaçmak için iyi bir nokta, ama fazla bir sakinlik beklemeyin. Sizin gibi düşünen çok tekne var.

Ag Nikolas

Zakintos adasının kuzeyinde keyifli bir kasaba. Gün boyunca Navagio koyuna ve mağaralara gidip gelen gezi teknelerinin hareketliliği var. İki kere de Kefalonya'dan gelen feribot yanaşıyor. Ama akşam huzurlu ve keyifli bir ortam oluşuyor.

Bu kadar trafiğe rağmen pırıl pırıl bir denizi var.

Zakintos, Ana Liman

Adanın doğu kıyısında, oldukça korunaklı bir liman.

Lagana Körfezi

Zakintos adasının güneyinde yarımay şeklinde kocaman bir körfez. Güneyden geliyorsanız yeşilliği ile sizi şaşırtıyor. Güney Mora'dan uzun bir seyirle geldiyseniz, ana limana girmeden önce güze bir mola noktası.

Batı kıyıdaki Keri çok tipik bir yazlık mekan. Güzel bir kumsal, tavernalar, ufak bir iki market. Kışın muhtemelen bomboş kalıyordur. Tepelerde ağaçları arasında güzel yapılmış evler (oteller?) gözüküyor.

Arpia Adası

Zakintos adasına giderken veya gelirken yolu bölmek için kulanılan bir ada.

AMA, korunaklı tek demirleme alanı Arpia adasının güney doğusunda. Fakat buranın zemini büyük kayalardan oluşuyor. Çapayı bir yerlere sıkıştırmak neredeyse garanti. Çok sakin havalar dışında konaklanılmamalı.

Adanın batısı mayın tarlası gibi. İlla o tarafa geçilecekse çok dikkatli gidilmeli..

Methoni

Mora yarımadasının Güneybatı ucu diyebiliriz. Bu yüzden tarih boyunca Akdeniz ticaretini kontrol etmek isteyenler için önemli bir nokta olmuş. Kalenin boyutundan belli.

Kasaba ise biraz hayal kırklığı. Daha çok büyük ve eski bir siteyi hatırlatıyor. Bahçeli, iki-üç katlı evler, ama karakteristik bir mimari yok.

Kale ise enteresan. Dışardan bakınca da zaten kasabanın sembolü gibi uzanıyor en batıdaki kule. Kaleye giriş 2€. Dışardan göründüğünden daha büyük bir alana yayılmış.…

Limeni

Masal gibi ufacık ve sevimli bir kasaba. Binaların ağırlıklı kısım limanın etrafında toplanmış ama aralıklı olarak yamaçlarda da yapılar var. Limanın etrafında ağırlıklı taverna, bar ve oteller bulunuyor. İki üç katlı taş yapılardan oluşuyor kasaba. Farklı bir tane yok içlerinde. Bazı binalar oldukça yeni görünüyor. Ya çok iyi korunmuşlar, ya da yeniler de mevcut dokuyu bozmayacak şekilde inşaa edilmişler.

Sapientza Adası

Methoni açıklarında ıssız bir ada. Bakanlık tarafından vahşi habitat olarak ayrılmış. Karaya çıkmak dahi yasak. (Kulağa hoş geliyor ama her sene birkaç gün avcılara bedeli karşılığı belirli sayıda hayvan vurma hakkı verıyorlar.)

En korunakli koy Güneydoğusundaki Port Longos. Balık çifteliklerine rağmen suyu temiz. Hem güney hem kuzey ucuna demir atılabiliyor. Güney biraz daha derin. 9-10 metreye atmak gerekiyor. Dip kum, iyi tutuyor.

Diros

Mağarası ile ünlü bir koy.

Batılı rüzgarlara açık (GB ve KB dahil.) Rahatsız edici dalga alabiyor, sert havada konaklanmamalı.

Güneydoğu taraftaki tonozlar balıkçılara ait ve çok sağlıklı değiller. Gece konaklamaya uygun değiller. Aşaığısı da tonoz ve çapa halatları ve zincirleri ile örümcek ağı gibi kaplanmış. Yüzeyde gözükmeyenler de var. Akıllıca olan bu alanın dışına demir atmak.

Mağaraları turist kalabalığı gelmeden erken saatte gezmek önemli. 9:00'da açıldığı…

Monemvasia

Tarihin durmuş olduğu bir ada...

"The Rock" lakabını en az Cebelitarık ve San Franisco'dakiler kadar hakediyor.

Burası ana karadan bir depremle ayrılmış bir adacık, ana karaya Monemvaisa Köprüsü denilen 200 metrelik bir yol ile bağlantısı var. Kuzeyden gelirken ilk olarak sancakta heybetli bir kayalık ve bir kilise görüyorsunuz. Batıya doğru dönmeye başladığınızda önce deniz feneri, sonra surlar derken birden koca kayanın eteğinde legodan yapılmış gibi bir ortaçağ kasabası…

Gerakas

Monemvasia'nın sadece 7 mil kuzeyinde dar bir koya kurulu şok şirin bir kasaba.

Demir atarak iskeleye yanaşılabiliyor. Abordo olanlar da var, ama üzerinize başka tekne alabilirler. Veya kasaba rıhtımına kıçtan kara, ama döküntülere dikkat! Eğer kalabalık bir zamana denk geldiyseniz karşı kıyıdaki kayalıklara kıçtan kara olmak da mümkün.

Kasaba hizasından itibaren hızla sığlaşıyor, içerideki lagoon yelkenlilere uygun değil.

Güney yamaçtaki mağaraya botla gidebilir, veya…

Navplion

Argolikos körfezinin en kuzeyindeki liman şehri.

Şehir çok etkileyici, çok keyifli. Daracık sokaklarına kurulu onlarca (yüzlerce?) cafe, bar, restoran ve dükkan arasında saatlerinizi geçirebilirsiniz.

Daha yaklaşırken sizi burundaki tepeye kurulu bir kale, daha yüksek tepeye kurulu kocaman Venedik kalesi ve burnu döner dönmez karşı kayalıklar üzerinde bir kalecik karşılıyor.

Limanın kendisi ise o kadar sevimli değil. Şehir ile arası devasa bir otopark olarak…

Korakonasia

Argolikos körfezinde keyifli bir ada ve koy. Navplion yolunu bölmek için kullanılabilir.

Ada ile anakara arasında 5 metreye demir atılabiliyor.

Güneybatılı havalarda dalgalar kanalı epey rahatsız edebiliyor. Bu durumda hemen çıkışındaki koy biraz daha korunaklı. 6-8 metreye demir atılabiliyor. Karadaki tesisin şamandıralı tonozlarına çapariz vermeden iyice içeri girilebilir. (Tonozlar sanki küçük tekneler için, çok güven vermedi.)

Hydra

Eşekler ve deniz taksilerin adası.

Çöp kamyoncukları dışında araç yok. Marketler bile yüklerini eşek veya çekçekler ile taşıyor. Elektrikli bisiklet ve üç tekerlekli cambazlıklarina da kaçmamışlar. (Eşekler de gayet bakımlı.)

Poros

Poros adası Mora yarımadasından daracık, sevimli bir kanal ile ayrılıyor. Adadan bakınca hemen karşınızda ana karadaki yapıları çok rahat görebiliyorsunuz. Ada iki toprak parçasının ince bir şeritle birbirine bağlanması ile oluşmuş. Öndeki küçük kütlede sahilden tepeye kadar yamaçlarda konumlanmış Poros Town var. Diğer büyük parçada ise doğa dikkat çekici. Bu kısım daha çok koylar, plajlar ve otelleri barındırıyor. Poros town beyaz badanalı küçük evlerden çok pastel renklerde, iki katlı,…

Zea Marina

Paşalimanı olarak da biliniyor.

Pireus limanın hemen yanında. Ana liman dünyanın en hareketli limanlarından biri olmasına rağmen, Paşalimanı tarafı epey sakin.

D-Marin'in de ortaklığında işletiliyor.

Furni

Küçük bir yerleşimi var. Oldukça sade bir köy. İnsandan çok balıkçı teknesi var izlenimi veriyor :)) Sessiz... Huzurlu... Sukunet hissi uyandırıyor

Sounio

Yanındaki tepeye kurulu Poseidon tapınağıyla etkileyici bir koy. Atina veya Korint'e gidip gelirken güzel bir mola noktası. Meltem kuzeydeki tepe üzerinden sızarak serpinti yapar ama özellikle Doğu'dan gelen tekneler için biraz önce geçtikler sert meltemlerin ardından bu serpinti havuz suyu gibi görünür. Ancak Atina hattında giden tekne ve gemilerin dalgaları koya girer, özellikle de kuzine de dikkat. Özellikle charter yatları yoğun olarak geceler. Geceyi Posedion tapınağının altında…

Evdilos / Ikaria Adası

Ikaria Adası'nın kuzeyinde küçük bir liman. Kiklad'lara geçiş yaparken sert güneyli havalardan korunmak ve duraklama yapılabilmesi için ideal. Küçük şirin sakin bir köy.

Kos Limani

Kos Adası ana limanı, ismi de "Limani"! Bodrum'a 10 mil mesafede; adanın kuzeydoğu ucunda 300 metre çapında daire biçimi, hatta uzaydan bakarsanız giriş kanalıyla birlikte yuvarlak bir keseyi ya da karafı andıran bir barınak. Bodrum'a çok yakın, o nedenle tarih boyunca Bodrum ile ortak bir yaşamı olmuş bir yerleşim merkezi. Bu açıdan Selçuk Erez'in "İstanköyaltı Bodrum" ve Baskın Oran'ın "Dalavere Memet'in Bodrum Tarihi" isimli eserleri mutlaka okunmalı. Kos'un ya da diğer deyişle İstanköy'…

Ermoupolis

Şehrin göbeğine demirliyorsunuz. Tüm restoranlar, cafeler, dükkanlar elinizin altında. Heryer yürüme mesafesinde.

Ama; Feribot iskelesine gün boyunca girip çıkan feribotların dalgası sürekli bir sallantıya neden oluyor.

Üstelik trafiğe açık bir sahile bağlandığınız için pek sakin bir ortam denemez.

Finikas

Siros ana limana göre çok daha sakin bir liman. Pek çok yelkenci de adayı gezmek için burayı tercih ediyorlar. Sezon içinde limana bağlanmak istiyorsanız erken saatte gelmekte fayda var.

Vilakardha

Amorgos'un kuzeydoğu ucunda 700 metrelere varan tepelerin arasına sıkışmış muhteşem bir koy. Kuzeye, dolayısıyla melteme tamamen açık, ama sakin havalarda mola vermek için etkileyi bir yer. Güneye giren ucunda 6-8 metreye demirleyip alargada yüzme molası verilebilir. Güneyli veya çok sakin havalarda gece konaklanabilir.

Berrak suda ortalardaki kumluk alanlar net seçiliyor.

İki taraflı yükselen dik tepeler oldukça etkileyici bir ortam yaratıyor. Keçi ve kuş sesleri sürekli…

Konuopi Adası Doğu Koyu

"Ölmeden önce görülmesi gereken 10 yer" diye bir listeniz varsa... İşte bu koy, kesinlikle on'lardan biri olabilir. Astipaliya (İstanbulya) Adası'nın güney sularını süsleyen Konuopi Adası'nın güney yakasında tabiat bir ilginçlik yapıyor. Minicik bir kumsal kıstak adayı, daha doğrusu adanın kayalarını ikiye ayırıp hem hakim rüzgar batıya, hem de doğulu ve güneyli rüzgarlara korunaklı iki derin koy oluşturuyor. Görmeden inanmak mümkün değil, nasıl korunaklı bir coğrafya, Ege'nin ortasında…

Livadia Koyu

Tilos'un tek barınağı Livadi Koyu'ndadır. Yanaşabilenleri tüm havalara koruyabilecek bir mendirek. "Yanaşabilenlere..." çünkü mendireğin içine kıçtan kara ancak 10 tekne yanaşabilir. Ancak çok becerikli bir limancısı vardır. Tilos'a Rodos ve Kos'tan gelen ticari gemiler de bu mendireğin iskelesinin içine yanaşır. Bu ticari-yolcu gemilerinin seferleri bittikten sonra, Tilos limancısı mendireğin içine gerektiğinde 3-4 sıra tekneyi aborda yanaştırır, kötü havalarda (rüzgar güney ya da doğuya…

Panteli Koyu

Leros'un ana limanı Lakki denir, ama Türk amatör denizcileri için merkez liman Panteli Koyu'dur. küçük bir mendireği vardır. Kış, erken bahar aylarında burada balıkçı teknelerine aborda olup kötü havalarda sığınırsınız, yaz aylarında ise koyun güney kıyılarında kıçtankara yanaşır ve akşamüstü botunuza atlayıp Leros'un en sempatik tavernalarının yolunu tutarsınız. Evet, Panteli de oldukça korunaklı bir mendirek vardır. Buraya boş zamanlar salmalı tekneler de rahatça kıçtan kara ya da aborda…

Korint

Hemen yanıbaşında 19 yy ortasında çalışmaya başlayan aynı adlı kanalın şehri. Yatçılık açısından çok popüler değil. Daha çok genç bir nüfusu olan balıkçı şehri görünümünde, çok çekici değil.

Asos

"En yüksek" anlamına gelen As sözcüğünden türemiş. Bizim kıyılarda da var... Gerçekten de Yüksek bir tepenin kıyısında güzel bir yarımada ve iki adet koydan oluşuyor. İlginç bir coğrafya.

Deprem sonrası yenilenmiş mimari çok otantik değil, ama begonvil ve zakkum ağaçları ile süsledikleri kasaba keyifli bir ortam.

Mongonisi

Paxoi adasının en güneyindeki yerleşim yeri

Kaltsonision-Paxoi

Paxoi adasının en güneyinde dar bir koy

Mesolongi

Korint Denizi'nde çok ilginç bir kanal ile içeri girilen geniş bir koy ve yerleşim. Sırf kanalı tecrübe etmek için bile girilebilir. Şehir çok ilginç değil. İçeride bir adet marina var.

Galaksidi

Korint körfezi'nde çok hoş bir kasaba. Korint kanalı ile Açık deniz arasında az sayıda konaklama imkanı sağlayan noktalardan birisi...

Navpaktos

Korint Körfezi'nde kuzey kıyısında küçük bir antik limanı olan, şirin bir sahil yerleşimi. Bizde İnebahtı Avrupa tarih kaynaklarında Lepanto olarak bilinen deniz savaşının olduğu yer olarak geçiyor...

Preveze

Denizcilik tarihimizde Barbaros Hayrettin Paşa kumandasında tek bir gemi kaybetmeden kazandığı çok önemli bir deniz savaşına şahitlik etmiş ilginç bir coğrafya. Aslında yine tarihi olarak Marcus Antonius'un aşkı Kleopatra'nın peşinden ordusunu bırakıp Mısır'a kaçması sebebiyle, Oktavianus'un Roma İmparatoru olması çok daha fazla ilgi çekmiş hep... Ana kara bağlantısı olsa gerek yerli turistler için de ilgi çekici. Tekneciler açısından ilgi çekici olan, henüz daha girişte 3 tane büyük marina…

Komi

Sakız adasının güneydoğu ucunda, Emborios'un hemen kuzeyinde, karadan da ulaşımı olan ve zaten genelde tekneciler değil ama kara turizmine hitap eden bir kumsal.

Tarti

Midilli'nin güneydoğusunda küçük bir koy. Kara ulaşımı var, bu sayede ve merkeze de yakın olması sebebiyle teknecilerden çok kara yoluyla plaja gelen yerel turistler tarafından tercih ediliyor.

Therma

Ikaria'nın ana yerleşim yeri Agios Krikos'a yürüme mesafesinde küçük bir mendirek ve yerleşim yeri.

Limana girişte doğudaki metruk binalar görüntüyü bozsa da nispeten sakin ve huzurlu yapısıyla Agios Krikos'a alternatif demir yeri.

Maganitis

İkaria adasının batı ucuna yakın, küçücük bir yerleşim yeri. Mendireğe küçük bir feribot yanaşıyor. İçeride balıkçı kayıklarının bağlı olduğu iç mendirek, belki de Yunanistan'da görülebilecek en şirin liman... Tekneyle girmek mümkün değil.

Agios Krikos

Ikaria adasının en büyük şehri. Adanın güneyinde. Feribot yanaşan büyük bir limanı var. İkaria adını yüksekliğinden alıyor, efsaneye göre balmumundan yaptığı kanatları ile uçan İkarus'un adayı aşmak için çok yükselmek zorunda kaldığı, güneşe yaklaştığı ve balmumu eriyince de kanatlarını kaybedip düştüğü rivayet olunur. 1970'li yıllarda sürgüne gönderilen komunist partisi üyelerinin hala daha yaşadığı dağ köyleri mevcut. Ada aynı zamanda Okinawa adası ile birlikte, dünyada insan ömrünün en…

Ormos Campos

Furni adasının ana limanının hemen güneyinde küçük bir koy. Birkaç yüz basamaklık merdivenler ile yürüyerek şehre karadan ulaşmak mümkün. Stenon Diapori olarak bilinen küçük geçitten, şehre ancak bot ile gidilebilir. Tekneler için standart yaklaşım Diapori adasını doğuda bırakarak, kanaldan yükselmek.

Karpatos

Rüzgarların adası... Tarihi isimle İskarpento adası olarak biliniyor.

Genelde Girit'e giderken veya dönerken uğranır. Meltem eserken ada bir amfi gibi çalışıyor. Tüm tahminler 15-20 knot aralığında rüzgar gösterirken, ada kıyılarında 30 knot sağanaklarda 40 knot görebiliyorsunuz. Üstelik rüzgaraltı tarafta! Kısa mesafede tatsız bir de dalga kaldırıyor.

Eski liman içindeki iskele kuzeyli rüzgarlarda müthiş solugan alıyor. Yeni yapılan batı tarafındaki mendireğin içi daha rahat…

Khelatronas

Kasos adasının güneybatısındaki bu koyu sadece Karpatos-Girit seyrini ikiye bölmek için makul bir mola yeri olarak tanımlamak haksızlık olur. Çorak adanın sarp kayalıklarında oluşmuş yarık gibi koy coğrafi güzelliğiyle de anılmalı.

Güzel bir plaj. Yaz boyunca Kasos'dan denize girmek için geliyorlar. Koyda yazın hizmet veren küçük bir büfeden başka bir tesis yok.

Kasos

Erimoupolis

Sidheros burnunun dört mil güneyinde, sadece batı ve kuzey havalara kapalı bir koy. Güzel bir plaj. Karayolundan da oldukça turist geliyor ama gece sakin.

Tendopoula

Sidheros burnunun 2 mil güneyinde, sarp bir burnun ayırdığı iki küçük koy. Karavancıların ve kampçıların sevdiği bir mekan

Dhaskalia

Sitia

Kuzey Girit'in en doğudaki limanı. Havaalanı ve büyük limanı sayesinde bölgenin ticaret merkezi olmuş. Şehirde ufak bir kale dışında tarihsel bir malzeme yok ama uzun kumsalı, restoranları ve barları ile yine de turist çekmeyi başarıyor. Doğu Girit'de yapılacak turlar için iyi bir üs olabilir.

Mochlos

Nikolaos adası karşısına kurulu şirin bir kasaba. Ada aslında anakaradan kopmuş bir parça ve anakara ile arasında yaklaşık 200 metre kadar bir mesafe var.

Adanın üzerinde Minoa medeniyetinden kalma kalıntılar dikkat çekici. Kasabada bu adayı seyreden ona yakın restoran ve kafe var.

Çok sakin havalar dışında gecelemek için uygun değil. Gün içinde yemek ve yüzme molası için düşünülmeli.

Agios Nikolaos

Doğu Girit'deki en düzgün marinaya sahip şehir, ama marinada yer bulmak gayet zor. Şehrin ana limanına özel teknelerin girişine kesinlikle izin verilmiyor. Marinanın dış iskelesine yanaşıp su ve tanker ile mazot takviyesi yapmak mümkün.

Spinalonga Koyu ve Elounda

Belki de Spinalonga lagunu demek daha doğru olur.

4 km uzunluğunda, 1.5 km genişliğinde, derinliğin 3 ile 6 metre arasında değiştiği her tarafı kapalı bir koy.

Kuzey ucunda etkileyici kalıntıları ile Spinalonga adası, diğer ucunda sakin bir tatil kasabası olan Elounda.

Dia Adası

[[Heraklion]]'a altı mil mesafede Girit'in sayılı ıssız demiralanlarından biri. Üstelik kuzeyli havalara kapalı.

Gündüz onlarca gezi teknesi gelip gidiyor, ama gece koylar gerçekten ıssız.

Adada ufak bir kilise, bir kulübe ve günübirlikçilere çalışan ufak bir büfe dışında birşey yok.

Heraklion

Girit adasının başkenti. Yunanistan'ın en büyük altıncı şehri. Yıllar boyu merkezi konumu nedeni ile adanın ticaret merkezi olan bu şehir 1971 yılında başkent olmuş. İkinci Dünya Savaşında Osmanlı ve Venedik kalıntılarının bir çoğunun tahrip olması/yok olması nedeni ile şehrin şu anda tarihi bir merkezden çok modern bir görüntüsü var. Adanın en büyük arkeoloji müzesi ve Knossos'daki antik şehir yüzünden tüm turistler en azından bir iki gün geçiriyor. Turistik merkez çok hareketli.

Rethimno

Orta ve batı Girit'de marinaya en çok benzeyen yer. Devasa mendireğin güneydoğusunda kalıyor. (Eski limanda yazın yer bulmak mümkün değil.)

Heraklio ve Hanya'dan farklı olarak, marina eski şehrin dibinde değil. Eski limana 800 metrelik bir yürüyüşle ulaşılıyor. Limanın hemen karşısında araç kiralama, süpermarket gibi imkanlar var.

Şehir bir Hanya veya Heraklio kadar ilginç olmasa da, liman Orta Girit bölgesinde karadan yapılacak geziler için Heraklio'dan daha rahat bir seçenek…

Hanya

1971'e kadar Girit'in başkenti olmuş, her köşesinden tarih fışkıran Hanya'nın göbeğine demir atma fırsatı... Ama her güzelliğin bir, bazen iki, bedeli vardır: - Şehrin gerçekten göbeğine, en turistik alanına yanaşılıyor. Yolun hemen öbür tarafındaki barlardan geç saatlere kadar gelecek müzik seslerini baştan kabullenmiş olmanız gerekiyor. - Kuzeyli havalarda iyi solugan alıyor.

Souda

Hanya'nın doğusunda, kuzeyli havalara tam kapalı bir körfez.

Ancak askeri bir Nato üssü olduğu için körfezin neredeyse tamamı seyre kapalı. Sadece orta bir hattan ilerleyerek en batıdaki liman bölgesine ulaşılabiliyor.

Sert kuzeyli havalarda Hanya'ya göre daha iyi bir seçenek. Sessiz ve sakin. Hatta fazla sakin. Hanya otobüsle 15 dakika, günübirlik gezilebiliyor. Hanya merkezli tüm karayolu gezileri buradan yapılabilir. Hatta Rethimnio merkez de 45-50 dakika.

Agioi Theodoroi Adası

Hanya ile Kolymbari arasında küçük bir ada. Bölgede kuzeye korunaklı az sayıda yer olduğu için gezi tekneleri arasında çok popüler.

Bir cins vahşi keçi olan Kri-kri'lerin üreme alanı olarak korunmaya alınmış durumda. Adaya çıkmak yasak. Hatta, adaya 100 metreden fazla yaklaşılmaması yönünde bir uyarı tabelası da yerleştirilmiş, ancak tabelada yazılanları okuyana halihazırda ihlal edilmiş olduğundan sanıyorum, bu kurala pek uyan yok!

Kolymbari

Rodopou yarımadasının dibinde, Hanya körfezinin batısında küçük bir balıkçı limanı. Marina yapmak amacıyla iddialı mendirekler yapılmış ama marina tamamlanmamış.

Kuzey doğulu havalarda ve sert kuzey havalarda oldukça solugan alıyor. Rahatsız da olsa, bu tür havalar için bölgedeki iyi seçenek olabilir. (Souda'dan sonra.)

Batı Girit'i karadan dolaşmak için iyi bir liman olabilir. En azından Hanya'nın gece gürültüsü yok.

Kissamos

Bir mil doğudaki Kastelli kasabasının limanı, o isimle de anılıyor.

Kissamou körfezinin güney batı ucunda. Bu körfez 15 mil derinliğinde ve kuzeyli rüzgarlarda tekrar geri çıkmak oldukça yorucu olabilir. Kolymbari veya Hanya'ya yanaşıp buraya karadan gelmek daha makul olabilir.

Balos Plajı

Gramvousa yarımadasının kuzeybatı ucunda muhteşem bir plaj ve lagun.

Kuzey rüzgarlara açık olduğu için Gramvousa adasında konaklanırken günübirlik ziyaret etmek daha mantıklı.

Kalabalık gezi tekneleri saat 11'den itibaren geliyorlar. Karayolu ulaşımı oldukça uzun, son bölümü toprak yol ve en sonunda da kısa bir yürüyüş var.

Kumsal ve arkasındaki lagunda yürümek çok keyifli.

Yürüyüş yolunun plaja indiği noktada ufak bir büfe var.

Gramvousa Adası

Girit adasının kuzey batı ucunda pırıl pırıl denizi ve muhteşem manzaralı kalesi ile kaçırılmaması gereken bir güzellik.

Vathi - Astipalia

Astipalia'nın kuzey körfezinde, doğu yarımadada kalan göl gibi bir koy. Her havaya kapalı.

Kuzeybatıdaki bir kaç ev dışında yerleşim yok. Gündüz gezi tekneler uğrayabiliyor, ama gece koskoca koyda tekbaşınıza kalma ihtimali kuvvetli.

Kalimnos Ana Liman

Tipik Yunan adası şirinliğinden uzak, büyük bir liman kasabası.

Giriş / Çıkış limanı. Liman müdürlüğü, gümrük ve pasaport kontrol yakın olduğu için pratik.

Liman müdürlüğü ve gümrük, büyük feribot iskelesinin dibinde. Pasaport ise iskelenin ucunda.

Peristera

Alonnisos'un doğusunda (Patitri'nin kuzey doğusu yaklaşık 5 nm) küçük bir ada.

Skantzoura

Skyros ile Skopelos arasında küçük bir ada. Yerleşim yok. Etap bölmek, yemek ve yüzme molası için tavsiye ederim.

Sikinos

Cyclades ada grubu içinde İos ile Folegandros adalarının arasında yer alır. Turistik olmayan küçük bir adadır. Alopronia adında küçük bir iskele ve kum plajı olan Feribotlarla diğer adalara ulaşımın sağlandığı sahilde minik bir dükkan ve taverna olan yerleşim yeri aynı zamanda tekne ile gelenlerin alarga da kalabilecekleri koyu barındırır. Otobüs ile veya araba kiralayarak 5 dk mesafede tepede yer alan bir Chora ve biraz ilerisinde Adanın kuzey ve kuzeybatısını neredeyse tüm Cyclades…

Ermioni Sakız

Sakız Adası'nın Çeşme Kanalı'na bakan sahilinde, ana limanın biraz güneyinde bir balıkçı köyü.

Murtos Sivota (Mourtos Sivotha)

Yunanistan batı kıyısında, anakarada, İtalya'ya geçiş limanı Igourmenitsa'nın hemen güneyinde küçük bir koy ve liman.

Kataraktis Sakız

Sakız Adası'nın Çeşme Kanalı'na bakan sahilinde küçük bir balıkçı köyü ve limanı.

Astipalia

Ege'nin ortasında unutulmuş bir ada... Teknik olarak Oniki Adalar'a bağlı, ama ana güruhun çok batısında kalıyor. Siklatların ise çok doğusunda. Çoğu yatçının ve turistin rotası dışında kalıyor. Belki de bu yüzden Yunan turistler arasında populer.

Astipalya adasına şeklinden dolayı Ege'nin kelebeği denmektedir. Yaz aylarında meltem bu bölgelerde sert olabileceğinden ziyaret öncesi hava durumunu incelemenizde fayda vardır.

Korsanlığın yaygın olduğu dönemlerde korsanlar için iyi…

Lakka Paksos

Paksos Adası'nın en kuzeyinde, küçük ama etkileyici bir koy. Kuzey batı rüzgarına tamamen kapalı.

Fiskardo Kefalonya

Kefalonya Adası'nın popüler, sosyetik mekanı. Mevsiminde liman içinde yer bulabilmek oldukça zor. Girerken rıhtıma dizilmiş sandığınız tekneler aslında kayalara kıçtan kara duruyorlar. Fiskardo Kefalonya'nın depremde etkilenmemiş tek yerleşimi olarak biliniyor.

Thira (Thyra)

İtalyanların taktığı ismiyle Santorini, devasa bir volkan kalderasına kurulmuş, olağanüstü görselleri olan bir ada. Tabi böyle bir güzellik muazzam sayıda turisti de çekiyor. En kalabalık adalardan biri.

Adalara huzur aramak için gidiyorsanız, burası sizi göre değil.Yatçılar için önemli bir sıkıntısı da limanları. Ana liman Skala küçük yatlara uygun değil, Vlikadha'da yer bulmak sorunlu. O yüzden tekneyi Ios'da bırakıp motorla gelmek daha mantıklı.

Thera ana…

Folegandros

Uzaktan, ve hatta yakından, bakıldığında çorak ve keyifsiz bir ada olarak gözüküyor. Ama muhteşem bir Chora'sı var. Gün batımında yukarıda olacak şekilde denk getirin.Uçlarda mı yaşamak istiyorsun ? O zaman bu adayı muhakkak ziyaret etmelisiniz. Taksi veya yürürüm derseniz tabanvay ile yukarıdaki köyü ziyaret  edip muhteşem güzelliğine tanık olun

Milos

Madencilerin adası...

Sönmüş bir yanardağın kalderası çevresine kurulmuş bir coğrafya harikası. Diğer adalarda yanınızda bir tarihçi veya arkeolog bulundurmak ne kadar faydalı ise, burada da bir jeolog aynı keyfi sağlıyor. Buraya en az 2 gün ayırmanız şart çünkü Milos un  Kuzey Doğu  tarafındaki Kimolos ve Paliagos adalarını da  görmeden dönmeyin. Milos adası aynıThira (Santorini) gibi volkanik bir patlama sonucu oluşan dev bir krater  aslında.  Kuzeyden…

Ayios Yeoryios

Adanın en kuzeyindeki koy. Muhteşem bir manzarası ve denizi var.

9-10 metreye demir atılıp kayalara kıçtan kara bağlanılabilir. İskelede yerel teknelerden yer kalırsa bağlanılabilir. Kıyıda bir kaç lokanta ve seramik atolyesi var.

Vathi Sifnos

Batı hariç tüm rüzgarlara korunaklı bir koy. Bazen gelip demirleyen lüks yatlar ve sahildeki birkaç rezidans haricinde sessiz sakin bir kasaba.

Sifnos

Mücevherciler ve seramikçiler adası. Evli beyler hanımları götürürken iki kere düşünmeli. Adanın kendisi de çok güzel.

Batı ve güney yakalarında altı küsur konaklanabilecek koy var. Ana liman Kamares, bilgiler aşağıda. Ayios Yeoryios ve Vathi daha sakin koy arayanların tercihi.

Platis gianos kumu çok güzel, balıklar şahane, tekne bırakılabilir.

Ton balığı avcılığı yapılıyor, bizim tekneler için izne tabi veya yasak olabilir dikkat yakalanmayın.

Turuncu rapala ile…

Naousa

Barbaros'un korsanlık zamanında liman olarak kullandığı söylenen körfez.

Limana yanaşmak istemeyenler, körfezin doğu ve batı taraflarındaki girintileri kullanabilir.. Doğu taraf biraz daha korunaklı olsa da, elektrik santrali manzarayı epey bozuyor. İki tarafta da kayalık ve döküntülere dikkat etmek gerekir.

Sakin havalarda veya güneyli rüzgarlarda, limanın karşısındaki bölgede alargada durulabilir veya hemen yanındaki kayalıl bölgeye uzun halatla kıçtan kara yapılabilir.

Paros

Naousa limanı demirleme yeri Yemeni Restaurant denenmeli. Her tip hava için koylar var, Parikia limanı rent a car var. Aliki limanında beyaz gözüken yerler kum değil. Paros yanında antiparos adası var, büyük korunaklı koy. Despotiko da aynı şekilde korunaklı koy

Kalantos

Naksos'un güney yakasında, batı tarafta küçük bir liman. Liman oldukça yeni ve modern görüntüde. Bir görevli yardımcı oluyor. Kıyıda su ve elektrik pedastalleri mevcut. Tonoz düzeneği küçük tekneler için var. Yerel kayıkların dışında olanlar beton rıhtımın güneyine demir atıp kıçtankara olabilirler. İyi demir tutuyor. Kuzey tarafı, limanın ağzına akan bir dere sebebiyle hızla sığlaşıyor, dikkat edilmesi. Kıyıda restoran yok. Olsa çok keyifli bir yer olacak.

Tepede Kalados Restaurant…

Ayios Annas

Amorgos'un batı tarafındaki yerleşim ve liman.

Nikouria Adası

Neredeyse Amorgos'un koyu olacakmış. İki ada arasında sadece 200 metre var. Nikouria adasına yakın tarafta 5-6 metre derinlik var, ama dalgalı havada batı taraftan dolaşmak doğru olacaktır.

4-6 metre aralığında demir atılıp alargada konaklanabilir. Meltem'e korunaklı gözükse de, çok kuvvetli estiğinde solugan alabiliyor.

Amorgos tarafında bir plaj var. Yaz sezonunda açık bir de restoran var.

Kalotaritissa

Amorgos'un batı ucunda bulunan plaj.

4-5 metreye demir atılarak alargada durulabilir. Balıkçı teknelerinden yer kaldıysa kuzeydeki iskeleciğe kıçtan kara yapılabilir.

Doğudan yaklaçırken burnun önündeki kaya döküntülerine dikkat edilmeli.

Kıyıda yaz sezonunda açık bir plaj büfesi var. Bir de kompost tuvalet.

Yandaki koyda Deep Blue filminin girişinde kullanılan Olympia gemisinin enkazı var, ama artık iyice çürüdü.

Neo Marmara

Halkidiki'de, Sithonia yarımadasında en büyük yerleşim. Bu civardaki tek liman polisi burada. Selanik'e 150 km kadar, düzgün bir yol ile ulaşılıyor. Porto Carras adlı hotel ve marinanın hemen yanında.

Sakız Adası Ana Liman (Chios Harbor)

Sakız Adası'nın ana limanı. Feribotların yanaştığı iki büyük mendirek ile ayrılmış, açıklığı doğuya bakan büyük bir liman. Yaklaşık 2 DM kadar kuzeyde bir tane de marina var. İnşaatı henüz yeni tamamlandı. Girişi oldukça sığ, yürüyerek merkeze ulaşmak mümkün. Ancak yatların genellikle tercih ettiği yer ana liman.

Agnonda Skopelos (Agnonthas-Skopelos)

Skopelos adasının ikinci büyük limanı ve yerleşimi. Kuzeyli havalarda ana limana yanaşamayan feribot, buraya yanaşıyor. feribot yolcuları kara yoluyla merkeze taşınıyorlar. Yol virajlı ve dağlık yerlerden geçiyor. Yaklaşık 15 km kadar

Skiros

Skiros adasının limanı Linaria diye biliniyor. Diğer birçok batı ve güney Yunan adasında olduğu gibi liman küçük. Asıl büyük şehir Chora, yukarda Korsanlardan korunmak için yapılmış. Oldukça büyük bir ada Skiros. Ege denizinin ortasında en yakın komşusundan bayağı uzakta. Kuzey Sporadesler grubunda aslında, bu yüzden kuzeyi ağaçlık. Ama güneyi, aynı başka Kiklad adalarında olduğu gibi tamemen çıplak. Feribotlarını Yunan devleti onlara sefer düzenlemeyince, kendi paralarıyla almışlar. Adı…

Arki (Arkhi)

Augusta Limanı Arkhi'nin tek yerleşim yeri. Küçük bir balıkçı adası. Yazın tüm halkı, açık 2-3 taverna, onların personeli ve balıkçılar... Kışın boş.  Patmos'tan feribot var. Adanın güneyinde yer alan "Blue Lagoon"  mavinin her tonu içinde sizlere yüzme fırsatı verir.

Psara

Sakız Adası'nın kuzeybatısında tek yerleşimi olan, küçük bir ada. Osmanlı'ya karşı ilk isyan eden adalardan olduğu söyleniyor. Bu sebeple donanma tarafından çok şiddetli tahrip edilmiş adadan kurtulan birkaç aile, göç etmek zorunda kalmış. Gene belki bu sebeple pek ziyaretçi sevmiyorlar.... Ada ancak yıllar sonra yeniden iskan edilmiş. Sakız'dan Sporades'lere giderken iyi bir etap oluyor.

Koyun Adası-İnussa (Oinussa)

Çeşme Kanalı'nın kuzeyinde zamanında Sakız Adası'nın sosyetesinin sayfiye yeri olarak bilinen küçük bir ada. Armatörlerin adası olarak da biliniyor. En meşhuru Costa Lemos

Langada Sakız (Langadha-Chios)

Sakız adasının kuzeydoğusunda, Koyun Adası'na bakan, melteme kapalı, doğulu rüzgarlara açık bir koy.

Emborios-Sakız (Chios)

Sakız adasının güney doğusunda, kanala bakan küçük bir koy. Merkez ve çevre koy/kasabalar ile karayolu ulaşımı mevcut.

Pitagaryon Sisam (Pithagarion Samos)

Adını antik çağın meşhur matematikçisi Pisagor'dan alıyor, rivayete göre burada doğmuş. Girişi işaretli büyükçe bir liman. Dibi kum iyi demir tutuyor. Şehir Sisam Adası'nın en büyük ikinci şehri, oldukça hareketli ve canlı. Her türlü ihtiyacı gidermek mümkün

Marmaro Sakız (Marmaro-Kardamyla)

Sakız adasının kuzeyinde, Kardamyla'nın limanı.  Kardamyla yürüme mesafesinde yamaca kurulmuş bir başka küçük yerleşim. Yolda ve Marmaro'da alışveriş için uygun yerler mevcut.

Limni (Limnos)

Mirina, Limnos bizdeki adıyla Limni'nin limanı  Limni dememek lazım zaten, çünlü Yunanistan'da Limni diye bir ada daha var gerçekten, özellikle resmi görevliler bu konuda hassa davranıyorlar. Oldukça büyük askeri bir ada. Her yönüyle hissediliyor Tarihte Çanakkale Savaşları sırasında müttefik donanmasının demirlediği Mondros Koyu ve karargah olarak kullanılmasıyla ön plana çıkmış. Muhtemel tamamen buna bağlı olarak, I.Dünya Savaşının ateşkes antlaşması burada imzalanmış.

Pek…

Levita (Levitha)

Güney Ege'de yazları sadece 8 kişinin yaşadığı küçük bir ada.   Kiklad takımadalarına dahil, Kikladlar ve Dodacanese'ler arasında, her ikisine de eşit uzaklıkta (20-25 NM kadar) Kuzeyli rüzgarlara kapalı, güneyinde bir koy var. Girişte sağda küçük bir iskele önünde 12 adet tonoz var. Restoranda yemek yemezseniz, 7 euro (2018 Ağustos) tonoz ücreti alıyorlar. Karaya çıkıldığında tepede, yukarda-nedense- denizden uzak bir taverna var. Uzakyolcular biliyor, yemek yiyorlar. Mutfağı pek matah…

Sisam Kokari (Samos Kokkari)

Samos'un kuzeyinde, turistik bir sahil yerleşimi. Küçük bir koy ve kısa bir mendirekten oluşuyor. Zemin uygun, iyi demir tutuyor ancak tonozlar var. Dikkatli olunması Kumsalı meşhur, Karlovassi ile Vathi arasında orta yerde. Karayolu ulaşımı var.

Keros

Yerleşim yok. Küçük Kikladların en doğuda olanı. Coğrafyası diğerlerine göre pek hoş değil, Rod Heikell "inhospitable" olarak değerlendirmiş. Katılmamak elde değil.. Kuzeyli rüzgarlar ve hakim meltemle güneyine inen sert civarnalar oluyor. Koya girişte soldaki kumsala 3-4 metreye demirlemek mümkün, kıyıda birkaç keçi barınağı mevcut. Adanın hemen karşısındaki Antikeros'un iki adası arasında demirlemenin mümkün olduğu belirtiliyor ama ikisi de sert havada rahat değil.

Kea (Kea-Tzia)

Ada Siklat adalarının dokusundan bir nebze farklı. Yüksek tepeler, pek fazla girintili çıkıntılı olmayan sahil şeridi var Kea, lokal adla Tzia'nın giriş limanı.  Feribot koya girişte sağ tarafta (güney-batıda) rıhtıma bağlanıyor. Çok şirin değil. Kuzey Batısında ki ana liman Nikalou'da teknenizi bağlamak için iki seçenek var.  Ya koya girişte hemen  sancağınızda kalan Korissia ya da koyun sonuna doğru olan Vourkari.   İkincisinde karar kılarsanız, hemen her Yunan…

Alonisos (Alonissos)

Kuzey Sporades takım adalarının en az popüler olanı. Patitiri onun limanı sayılabilecek, adadaki en büyük yerleşim. Biraz yukarıda, ama yürüyerek uzak olan Chora tarihi merkezi. Depremlerden çok ciddi zarar görünce, terkedilmiş ve merkez limanın da olduğu Patitiri'ye taşınmış.  Chora son zamanlarda eski evlerin tekrar restore edilmesiyle turistik bir hava kazanmış, Ege denizine hakim bir tepede kurulu, parke kaplı dar sokaklardaki cafelerden birinde güneş batışının…

Agatonisi (Agathonisi-Gaidaros)

Türkiye'ye en yakın adalardan. Sakin. Bu sıralar insan kaçakçılığı için maalesef popüler bir yere dönüşmüş. Sağda solda batmış botlar, parçalanmış can yelekleri bir dramın şahitleri gibi etrafa saçılmış... Korkunç. Mevsim içinde daha turistik. Aslında güzel bir coğrafyası var.

Anafi

Anafi, (Argonotların adası) Efsaneye göre Anafi, gemileriyle dolaşan, fırtınayla dövüşen Argonot'ların dualarından etkilenen Apollon'un isteğiyle denizden çıktığı söyleniyor. Küçük, kabaca üçgen bir adadır; Güneyi mükemmel bir kumsalla kaplı, doğu uzantısı Mt Kálamos'a (460m) kadar uzanır. Anáfi'nin birçok yerinden görülebilen bu monolitin Akdeniz'de -Cebelitarık'tan bile büyük olan- bu türden en büyük kaya oluşumu olduğu iddia ediliyor.

Anafi, Astipalia'nın 32 nm güney batısında,…

Sinussa (Schoinoussa)

Naksos'un güneyindeki küçük Siklat adalarından. Son zamanlarda Atina'lı ve İtalyan zenginlerinin gözde adası.

Ana liman Mirsini nin güneyinde yer alan 2 koy (Charakas ve livadhi) melteme korunaklı ve demirlemeye / gecelemeye  müsait. Ağzı güneye bakan, içerisinde feribot iskelesi ve güzel bir kumsalı olan ufacık bir yer.  Boş yer bulursanız feribot iskelesinin Kuzeye bakan kısmına demir döküp kıçtan kara olabilirsiniz ya da sahildeki beton rıhtıma (genelde küçük motorbot…

Koufonisia

Naksos'un hemen güneyindeki Küçük Siklat adalarından. Küçük bir marineti mevcut. Bu adaya Yunanistan'ın Maldivleri de deniliyor. Çivit mavisi plajları var. Feribot iskelesinin Doğusundaki koy hem denizin rengi hem de çevredeki kumul tepe yapıları ile günübirlik deniz molası vermek için ideal nokta. Tonoz şamandıraları mevcut. Onların dışına 6-7 metrelere demir atıp uzun zincir sermek gerek. Feribotun manevrasına engel olacak şekilde demirlendiyse limandan görevli düdük çalarak uyarıyor.…

Ios

Mikonos'dan sonra çılgın gece hayatı olan adalardan birisi. Sırt çantalı Avrupa gençlerinin uğrak yeri. Sikinos'un doğusunda güney Siklat adalarından. Çok güzel, canlı ve hareketli plajları var. Kuzeyden ağır havalarda doğru yere bırakılırsa fırtına geçirilir. Liman içinde 20 knot fark olur. Scorpios Ios adasındaki meşhur gece klübü. Ana liman dışında demirlenecek yer adanın güneyinde Manganari koyudur. Kuzeyli havalarda sert sağanaklar koya girer ama rüzgar ne kadar sert eserse essin,…

Naksos (Naxos)

Siklat adalarının en büyüğü. Verimli toprakları var. Özellikle patatesi meşhur. Kendine has peyniri ve limon likörü denemeye değer. Tekneyi bırakıp adayı dolaşabileceğiniz güvenli limanları mevcut. Güneydoğu koyları Panermos ve Kolenohan vakit geçirebilecek yerler.

Amorgos

Luc Besson'un Le Grand Bleu (Big Blue) filmine ilham veren ada. Adanın güneyindeki yüksek yamaçlardan, açık denize doğru bakarken filme neden bu ismi verdiğini anlamak gayet kolay! AMORGOS un  batısında ki Kalotaritissa koyundan bir önceki koyda yatan ve BIG BLUE filmine de konu olan meşhur OLYMPIA nın enkazı var, her geçen gün deniz onu yok ediyor. Bu nedenle zamanında gitmek gerekiyor. Hava ve deniz izin verirse enkazın yattığı koyun girişinde alarga yapıp botla yakınına kadar…

Alimia

Chalki adasının karşısında, üzerinde yerleşim olmayan bir ada. Batı yönünden girilen büyük bir koy, içeride iki ayrı bölgede demirleme imkanı veriyor.

Koyun doğu ucunda iki kilise ve yerleşim kalıntıları var. Harabelerin arasındaki kilisenin hala temiz tutuluyor ve hatta içerisinde mum yakılıyor olması şaşırtıyor. Kuzey tepenin üzerinde görülen gözetleme kulesi yıkıntıları ise sıkı bir tırmanışın ödülünü muazzam manzarası ile veriyor.

Güney ucunda ise Alman askerlerinden kalma…

Lakki

Patmos

Halkidiki Ammouliani Adası

Ammouliani Adası, Kuzey Ege’de Halkidiki Yarımadası’nda 600 kişinin yaşadığı, altın gibi kumlu plajları olan, berrak denizi ve vahşi görünümlü kayaları ile sakin bir ada. Selanik’e 120 kilometre mesafede

Nisiros (Nisyros)

Halen aktif olan volkan ziyaret edilebilir. Adada gezilecek bir çok köy var. Bunların en başında Yunanistan'ın en güzel köyü seçilen Nikia bulunuyor. Bir diğer eski köy Emborios da gezilebilir ve volkan manzaralı tavernada yemek yenebilir. Adanın merkezi, bir limanı da olan Mandraki. Taverna ve kahvelerinin olduğu sokağını kaplayan taşları ve asırlık çınar ağaçları ile özel bir atmosfere sahip. Mandraki, gece barları ile epey hareketlidir. Ancak, -liman içine solugan girdiğinden- bu limanda…

Emborios - Kalimnos

Kalimnos Adası'nın kuzeybatısında, her havaya kapalı bir koy. Karayoluyla taksi veya otobüs ile analimana ulaşım mümkün.

Vathi - Pserimos

Pserimos'un doğu tarafında, Türkiye'ye bakan, melteme kapalı geniş bir koy. Bir patika ile 1 saatlik bir yürüyüşle adanın batı tarafındaki merkeze ulaşmak mümkün.

Meis (Kastellorizo)

Yunanca : Καστελλόριζο Türkiye'ye en yakın, Yunanistan anakarasına en uzak ada olarak biliniyor. Kaş'a yakınlığı sebebiyle halkı ihtiyaçlarını Rodos veya Yunanistan'dan karşılamak yerine, Kaş pazarına gitmeyi tercih ediyorlar.

Lindos

Güney Rodos'un en korunaklı koyu.

Labirent gibi sokakların keyfini çıkarmak için akşamüstünü beklemek gerekiyor. Günübirlik gezmeye gelmiş yüzlerce turist ayrıldıktan sonra MÖ 2000 yıllarına dayanan bu kasabada çakıltaşından yapılmış mozaik avlular, kemerli kapılar ve nereden bittiği belli olmayan begonviller arasında kaybolmak gerekiyor.

Korunaklı ve eşsiz konumu ile, Lindos tarih boyunca önemli bir liman olmuş. 115 metre yüksekliğe kurulu kalesinde MÖ 5.yüzıldan kalma Athena…

Panormitis

Ege'deki en huzurlu demir yerlerinden bir olabilir. Yol ulaşımı olmasına rağmen, "ıssız" olarak nitelediğimiz pek çok koydan daha sakin bir ortam.

Gün boyunca duyduğunuz tek "gürültü"; gelen feribotların manastırı selamladıkları havalı düdükler ve kilise kulesinden ahenkli çan sesleri ile verilen cevap.

Manastır kompleksi oldukça büyük. Sabah erken veya günübirlik turistler gittikten sonra gezilmeye değer bir kilisecik ve müzesi var. Müzedeki model tekneler dikkat çekici.

Saint George

Simi adasında hatırı sayılır güzellikteki şahane bir koydur. Thessalona olarak da biliniyor. Oldukça dik yarlarla çevrili, karadan yolu olmayan bir koy. Sahilde küçük bir kilise var, genelde Simi liman'dan kalkan günübirlik teknelerin getirdiği turistler kumsalda güneşlenip denize giriyorlar. Koyun güney batı tarafında belki bir liman veya mendirek inşaatı için getirilmiş bir takım beton bloklar mevcut. Henüz bir inşaat yok.

Agia Marina

Denizin rengine hayran olacağınız bir koydur. Açıktan geçen feribot dalgalarının yarattığı solugan sebebiyle, gece konaklamak çok tercih edilmiyor.

Halki (Chalki)

Ufacık ve çok şirin bir Yunan Adasıdır.

Yukarıdaki kalenin muhteşem bir manzarası var. Liman'dan yürümek de mümkün. Tek yön iyi bir tempoyla bir saat sürüyor. Ama iyi rampa, yaz sıcağında zorlayabilir. Dolmuş ile Chorio'ya çıkıp, kaleye oradan tırmanmak daha makul olabilir.

Rodos - Mandraki

Rodos limanının kuzeyinde bulunan liman.

Yazın yer bulmak neredeyse imkansız. Diğer zamanlarda da mutlaka rezervasyon yapmak gerekiyor.

Mendireğin doğusunda alargada beklemek mümkün.

Rodos Marina

2015 yılında açılmış bu marinada 380 adet tekne bağlamak üzere tonoz sistemi mevcuttur.

Pedi - Simi

Symi Adasının en popüler alarga koyu dersek yanlış olmaz. Tatil dönemlerinde çok yoğundur. Hem alarga, hem de iki adet iskeleye bağlanma imkanı vardır. Yaz aylarında iskeleler dolu olur.

Simi Analiman

Simi Adası, bir süre İtalyan hakimiyetinde kalması sayesinde olan mimarisine tezat Türk tekne turizmi sebebiyle ciddi Türkleşmiş bir ada. Tarihte tekne inşaatı ve süngerciliği ile meşhur. Rivayete göre, Rodos'u işgal etmek için yola çıkan Kanuni'nin donanmasına gemi inşa ederek destek olmuşlar. Haremi için kendine sakladığı süngerler konusunda Sultan'a hak vermemek elde değil.

Pserimos

Keçi adası olarak biliniyor. Bodrum ile Kalimnos arasında, Türkiye'ye en yakın adalardan.

Küçük bir ada.. Yazın nüfusu, turistler hariç 27 kişi. Kışın boş... Muhtemelen Türkçedeki adı olan Keçi Adası bundan sebep.

Sahili kumsal, yavaş derinleşiyor küçük bir mendireği var, girişte kuzeybatıda kalıyor. Kos'tan kalkan günübirlik teknelerle öğleden sonra doluyor, akşamüstü boşalıyor.

Adada küçük bir kilise var, okul yok. Bir de 50 mt lik asfalt bir yol var, Avrupa…

Palionisos

Kalimnos'un doğu kıyısında yerleşimi olmayan, melteme kapalı bir koy.

Vathi - Kalimnos

Vathi Yunanca vadi demek. Hemen her adada bulunan yaygın isimlerden birisi

Kalimnos Adasının Bodrum'a bakan doğu kıyısında küçük, şirin bir koy. Bir dere yatağına kurulmuş sakin bir balıkçı ve süngerci köyü.

Xerocampos

Kuzeyli rüzgarlara kapalı, Leros'un en güneyinde derin bir koy. Bodrum'dan çıkıp kuzeye tırmanacak teknelere ilk gece için iyi bir hedef.

Girişte solda küçük bir balıkçı barınağı mevcut. Normalde içinde kalmak çok sevimli değil, sert Lodos havalarda alternatif olabilir.

Sahile doğru gelirken, nispeten doğuda iki iskele var. Etrafı sığ, 1 metreden fazla su kesimi olan tekneler için bordalamak mümkün değil. Daha çok botlar için kullanılıyor.

Marathi (Marathos)

Melteme kapalı, güneyli sert rüzgarlara açık, sessiz sakin bir ada. Yerleşim yok. Sadece yazları servis veren, Kasım başında kapanan 3 tane taverna var, bir minik chapel ve 143 adet keçi (!) bulunuyor.

1970'li yıllarda adaya gelmiş ve ilk yerleşimi yapmış Pandelis'in sahibi ve ailesi, adayı popüler olmasını sağlamışlar.

Feribot servisi yok, tüm ihtiyaçlarını motorla Arkhi'den sağlıyorlar.

Gündüz çevre adalardan günübirlik gelenler bir miktar hareketlilik yaratıyor. Ama…

Lipsi (Leipsoi)

Kuzey Dodekan ada grubunda küçük bir balıkçı adası...

Yüz haneden oluşan küçük bir yerleşim. İşaretli bir mendireği ve limanı mevcut. Yakındaki Patmos ve Leros'a göre daha sakin, Arki ve Furni den kalabalık.

BÜROKRASİ ve EVRAKLARIN HAZIRLANMASI

GİRİŞ İŞLEMLERİ

Kendi teknenizle Yunanistan'ın gümrük olan adalarından birinden giriş yapmak nispeten basit bir iştir. Vaktiniz çok kıt değil ise bir acenteye ihtiyacınız yok. Hem de işlemleri yaparken adayı ufak ufak dolaşmaya başlamış, Yunan bürokrasisi ile tanışmış ve devlet memurlarının tavırlarını görmüş de oluyorsunuz.

Bu sayfada (şimdilik) sahibinin de teknde olduğu varsayılmıştır. {Yetki belgesi ve gemici kağıtları ile işlem yapmayı bir anlatsa ne hoş olur}

Gerekli Evraklar

Bağlama kütüğü ruhsatnamesi, Registry

Pasaportlar (ihtiyaç sahipleri için vizeler)

Sigorta: Standart sigortaların üzerine Yunanistan'ın zorunlu kıldığı bazı koşullar var. Üçüncü parti hasarlar, çevre hasarları gibi... Bunlar poliçede net bir şekilde yazıyor olmalı. Israrla kontrol ediyorlar.

Crew List: Önceden hazırlanmış bir ekip listesi işinizi çok kolaylaştırıyor. Bazı limanlarda hemen oracıkta dolduracağınız bir form veriyorlar. Bazılarında işi yokuşa sürmek için acenteye yönlendirebiliyorlar. Detaylı bir ekip listesi şablonunu sitemizden indirebilirsiniz. Bundan beş kopya basmanız öneriliyor.

Türkiye'den çıkış transit log: Her limanda bakmıyorlar. Özellikle yakın mesafede mülteci ve kaçak yolcu sorunlarının olduğu adalarda titizler.

Liman Başkanlığı

Bağlandıkdan sonra en kısa sürede liman başkanlığına gitmeniz beklenmektedir. Teorik olarak gelip teknenizi ve içindekileri görmeleri beklenmektedir, ama nadiren tenezzüll ederler.

Bağlama kütüğünüzü ve sigortanızı kontrol edip ekip listelerinize ilk kaşeleri vuruyorlar. 15 € da liman harcı için ödeme alıyorlar.

Pasaport Kontrol

İkinci adres pasaport polisi. Genelde adanın cruise iskelesinde oluyor. Vizeleri kontrol edip pasaportlara ve ekip listelerine giriş damgasını vuruyorlar. Ekip listelerinden biri burada kalıyor. 

Önemli: Çoğu adada pasaportda KKTC giriş damgası olup olmadığını ciddi biçimde kontrol ediyorlar. Bu konuda çok titizler. 

Gümrük

Transit Log almak için gümrük ofisine uğranıyor. 

Transit Loglar hala eski usul karbon kağıt vs kullanılarak kalemle dolduruluyor. Çoğunlukla kendileri yapıyorlar, nadiren sizden bekliyorlar. Bilgileri bağlama kütüğünden birebir doldurmak önemli. Gemideki yolcular bölümüne liste ektedir yazmak mübah. Bazı sayfalarda kaptanın imzası gerekiyor. Teknedeki yakıt miktarı vs bilgilere yaklaşık birşeyler girmek yeterli.

Bu hizmetler karşılğı 30 € ödeniyor.

Cruising Tax

(Hala gümrükdeyiz)

9 Mayıs 2019'dan itibaren Yunanistan 7 metrenin üzerindeki tüm gemilere yeni bir vergi uygulamaya başladı. Internetten bir form doldurup banka veya postanelere yatırabiliyor. Bazı limanlarda TR ve ABD bayraklı tekneler transit log çıkartırken internetle uğraşmadan gümrük ofisine ödeyebiliyorlar. Gümrük memuru bir form doldurup makbuz karşılığı nakit ödeme alıyor. İstenirse birden çok ayın bedeli peşinen ödenebiliyor. Gümrük olmayan bölgelerde dolaşılacak ise avans ödemek tercih edilebilir.

Bedeller şöyle;

  • 7-8 metre: 16 € / ay
  • 8-10 metre: 25 € / ay
  • 10-12 metre: 33 € / ay
  • > 12 metre: 8 € / metre / ay

Dikkat edilmesi gereken şu: Bunlar takvim ayına göre tahsil ediliyorlar. Yani ayın otuzunda girip bir hafta sonra çıkarsanız iki aylık vergi ödemeniz gerekiyor. Kısa tatilleri planlarken dikkat edilmesi gereken bir nokta. (İstisna: Bir önceki ayın vergisini ödediyseniz, her ayın üçüne kadar yeni vergi ödemeden çıkış yapabiliyorsunuz. Örneğin Temmuzu ödediyseniz, 3 Ağustosa kadar çıkış yapabilirsiniz.)

Online Sistem:

Başlangıç https://www1.aade.gr/aadeapps2/etepai/ adresinde. Olay iki aşamalı. Önce sisteme kayıt yapacaksınız. Kullanıcı adınızı alınca sisteme girip yapıp vergi formunu dolduracaksınız. Daha sonra ilave aylar için vergi yatırmanız gerekirse aynı kullanıcı adını kullanabilirsiniz.

Formdaki üç bölüm de doldurulacak; Ship, Person ve Tepai Info. Hangi ayları ödemek istediğinizi üçüncü bölümde işaretliyorsunuz. Toplam tutarı yukarıdaki listeden kontrol edin. Tekenin tam boyunda nokta/virgül hatası olmasın.

(Tüyolar: Formda bazı tutarsızlıklar var. Firma ismini doldurmaya zorlarsa, özel tekne için sahibini adını yazın. Vergi numarasına zorlarsa, TC kimlik yazın. vs...)

Formu hem ekrandan basabiliyorsunuz, hem e-posta gönderiyor. Ama illa basmanız lazım. Banka da postane de istiyor. Ödemeyi yaptıktan sonra makbuzu da formu da kaybetmeyin. Liman başkanlıklarının en titiz baktığı konu oldu.

Liman Başkanlığı (tekrar)

Transit logu ve vergi makbuzunu aldıkdan sonra liman başkanlığına bir kere daha uğranıyor.

Ekip listesi üzerine bir miktar daha kaşe vuruyorlar. (ve bir kopyasını alıyorlar.)

Transit logun beşinci bölümündeki liman kayıtlarının ilk satırını dolduruyorlar. Burası çok önemli! Her satırın ilk sütunu o limana geliş bilginiz, ikinci satırı ayrılış bilginiz. İlk sütuna nereden geldiğinizi yazıyorlar (ilk satırda bu Türkiye'deki çıkış limanınız oluyor) ikinci sütuna nereye gideceğiniz. Daha doğrusu nereye gitmeye niyetli olduğunuzu. Deniz koşullarına göre farklı bir adaya gittiğinizde bir sıkıntı çıkmıyor. 

Teorik olarak ayrılış bilginizi limandan çıkacağınız zaman doldurmaları gerekiyor, ama çoğu başkanlık daha giriş yaparken doldurmaktan çekinmiyor. Çıkış tarafını doldurmadan ayrılmamak çok önemli. Bir sonraki limanda "kaçmış" muamelesi görebiliyorsunuz ve ciddi cezası var.

Seyahatiniz boyunca liman başkalığı olan her adaya uğradığınızda bu bölümü doldurtmanız bekleniyor.

YUNAN ADALARI GENEL BAKIŞ

Yunan adaları kendi içinde gruplamalar yapılarak ifade edilmektedir. Bu grupların isimleri kullananlara kolaylık olması açısından Yunan resmi kaynaklarından alınan ve uluslararası alanda kullanılan şekliyle ifade edilmiştir. Bunlar, Ionian, Argo Saronic, Cyclades, N.Aegean, Sporades, Dodecanese ada gruplarıdır. Bu gruplar dışında Girit tek başına ayrıca incelenmektedir.  
Aramalarda kolaylık olması açısından farklı renklerle ifade edilmiştir. 


Yunan Ada Grupları

 

 

 

 

 

 

 

 

Film Çekilen Adalar

Yunan adalarında birçok film çekilmiştir. Film çekilen yerler genelde güzel manzaralı ve hikayesi olduğundan gezginler buralara ilgi gösterirler. Aşağıda film isimleri ve yanında hangi adada  çekildiği eklenmiştir.

Le grand bleu > Alonissos, Mamma mia > Skiathos, skopelos, pelion,Tiger Zinda Hai > Naxos, Tashan > Milos, nafplion, Before Midnight > Pylos, kardamylı, Opa > Patmos, Alexis zorbas > Girit, High reason > Girit, Summer lovers > Santorini, For your eyes only > Korfu, The bourne identity > Mikonos, Captain corelli’s mandolin > Kefalonia, Shirley valentine > Mikonos, Lara croft tomb raider > Santorini, Boy on a dolphin > Hydra, Phaedra > Hydra, The gunes of Navarone > Rodos, Mediterraneo > Meis, Pascali’s island ve el greco > Rodos, Two face of January > Girit.  
Comments

Sizin için hazırlanan translogda giriş ve çıkış kaşelerinin basıldığı sayfalara benzer bir grup sayfa daha var. Şöyleki; örneğin Kuşadası'ndan çıktınız ve Samos'a girdiniz. Buradan sonra Avrupa bölgesini terk edecekseniz (Yani direkt olarak Türkiye'ye dönecekseniz) çıkış kaşesinin basıldığı sayfa başka, yok ben Samos'tan giriş yapıp oradan çıkıp Kalimnos'a gideceğim derseniz (Yani çıkış yaptığınız adadan Türkiye'ye değil başka bir adaya gidecek ve nihayetinde oradan Türkiye'ye çıkış yapacaksanız) aynı kaşeyi farklı bir sayfaya basmaları gerekiyor. Bu sayfalar da birbirine çok benziyor ve genelde sizin aynı adadan Türkiye'ye dönüş yapacağınızı öngörüyorlar. Eğer yanlış sayfaya giriş çıkış kaşesi basılırsa, sıkıntı. O sebeple niyetinizi iyi anladıklarına emin olun.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.