Demirleme ve Rıhtım Fasikülü, içindekiler

 

Koçboynuzu

Son güncelleme: 22/02/17
Contributors: Cem Eğrikavuk, Mehmet Erem

Koçboynuzuna bir halatı sabitlemek için yapılması gereken işlem, halatı koçboynuzun gövdesine bir tur sarıp (volta), birkaç kez kolları üstüne sarmaktır. Açılmaması için yapılacak düğüm veya kilit (mezavolta) en son turda atılır.

Eğer ilk turda düğüm atılır ya da bağ yapılırsa muhtemelen açılamaz şekilde sıkışır.

Eğer bağ yapıldıktan sonra, halatın bedenindeki boşluk koçboynuzu üzerine bir kez daha volta edilirse, alttaki katları sıkıştıracağı için çözülmesi yine çok zorlaşacaktır.

Büyük tekneler ve gemilerde, koçboynuzu yerine büyük babalar kullanılır. Ancak bağlanmanın genel prensipleri aynıdır.

Sahile sabit veya geçici bir kasa (örn. izbarço) olarak verilen bağlama halatının (palamar veya koltuk) boşu tekne tarafından alınır. Tekne tarafında, güverte üstü elemanlara zarar vermemesi ve sürtünerek aşınmaması açısından, kurtağzından geçirilip koçboynuzu veya babaya volta edildikten sonra sabitlenir.

Sahilde bağlanmak için kullanılan elemanlar ise yine koçboynuzu, baba veya aneledir.

Aynı köprüde bulunan çift anele, sabit kasaları pratik olarak bağlamak için kullanılır. Tek anele olduğunda, sabit kasayı bağlamak için bir kavela veya ağaçtan yararlanılabilir.

Böyle durumlarda koltuğun boşunun alınması ve esnetici kullanarak bağlama halatında boşluk olmamasını sağlamak önemlidir.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.