Deniz Kütüphanesi Fasikülü, içindekiler

 

Kulüp ve Dernekler

Son güncelleme: 01/05/18
Contributors: Bulent Buyukdag, Cem Eğrikavuk, Erol Akyigit

Adana Yelken Kulübü

www.adanayelken.com.tr/

Adana Yelken İhtisas ve Su Sporları Kulübü Derneği, kuruluş tarihi olan 1999 yılından beri Çobandede Rekreasyon Alanı içersindeki tesislerinde, seçkin üyeleri, sporcuları ve misafirleri ile T.C. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde, Türkiye Yelken Federasyonu Yıllık Programlarına bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. 300ün üzerinde etkin üyesi vardır.

Amatör Denizcilik Federasyonu

www.adf.org.tr

Amatör Denizcilik Federasyonu su üstü ve sualtında yapılan tüm spor ve spor dışı etkinliklerle uğraşan dernekleri bir araya getiren bir kuruluştur. ADF, deniz, göl ve akarsularda, kısaca su ortamlarında herhangi bir maddi karşılık beklemeden faaliyette bulunan Amatör Denizcilere hizmeti amaçlar.

Ankara Yelken Kulübü

www.ayk.org.tr

11 kurucu ile 20 Ekim 2000 tarihinde kurulan AYK, bugün 500’e yakın üye sayısı ve 137 lisanslı sporcusuyla Ankaralı deniz severlerin en büyük adresi olmuştur. Amatör denizciliğe gönül veren tüm Ankaralılara teorik ve uygulamalı eğitim seminerleri, yaz okulları, sosyal organizasyonları, tesisleri ve çeşitli yelken sınıflarına ait tekneleri ile son derece geniş olanaklar sunan AYK, algılardaki yerleşik “Ankara” “deniz” kelimeleri arasındaki uzaklığı ortadan kaldırıyor.

Bandırma Erdek Yelken Kulübü

www.bandirmaerdekyelken.org

1999 yılında kurulan Bandırma Erdek Yelken Kulübü, Erdek Düzler Mevkiinde Banvit Sosyal Tesislerinde bulunan alan içerisinde Harun Uğurlu ve 18 yarışçı sporcusuyla eğitimlerine devam etmektedir. Sporcularımızın 9 tanesi optimist, 6  tanesi 4.7  ve  3  tanesi de  radial sınıfında yarışmaktadır.
Bandırma ve Erdek halkının yelken sporuna ilgileriyle sporcu sayımız artmaktadır. Kulübümüz kuruluşundan bu güne kadar her yıl yaz başında 10’ ar günden oluşan 5 dönem halinde açmış olduğu yelken kurslarında 400’den fazla kursiyere yelken ve deniz eğitimi vermiş 50’den fazla sporcuya lisans çıkartarak bağlı olduğumuz Yelken Federasyonu’nun tüm yarışlarına katılmıştır.
Ayrıca kulübümüz her yıl olduğu gibi  bu yılda, Türkiye Yelken Federasyonu’nun yarış  programında yer alan bütün yarışlara, kamplara ve seminerlere  katılmayı  planlamaktadır. Çocuklar ve gençler için takip edilen yarış faaliyetleri ve verilen eğitimlerin yanında yelken sporuna ilgi duyan yetişkinlere de kendilerinin belirlediği gün ve saatlerde randevu usulü 4 kişilik teknelerimizle yelken eğitimi verilmektedir.
Bandırma Erdek Yelken Kulübü olarak; 1999 yılından 2017 yılına kadar her yıl optimist ve laser sınıfında yapılan il, bölge, ulusal ve uluslararası yarış porgramlarını takip ederek yarışlara katılmakta ve milli takım kamplarına sporcu göndermekteyiz.
1999 yılında Bandırma Yelken Kulübü ismiyle kurulan kulübün ismi 2012 Genel Kurul sonrası Bandırma Erdek Yelken Kulübü olarak değişmiştir.

Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü

www.bayk.org

Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü 

www.sailing.boun.edu.tr

Türkiye’nin ilk üniversite yelken topluluğu olan Boğaziçi Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü, Mayıs 2000’de Prof. Refik Erzan ve Orhan Gorbon’un öncülüğünde kurulmuştur. Günümüze kadar  yelken takımımız, Boğaziçi Üniversitesi’nin gözde spor takımlarından biri haline gelmiştir. Yelkenciliği okula sevdirmekle birlikte çeşitli faaliyetlerle okul dışında da sık sık takımımız adından söz ettirmiştir. Takımımızın misyonu üniversite öğrencileri arasında denizciliği sevdirmek ve onları yelken sporuna kazandırmaktır. 

Bursa Yelken Kulübü

www.bursayelkenkulubu.org.tr

Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği

www.denizlerdeyiz.org

DADD  26 Mart 2017 tarihinde 57 üyenin katılımıyla kurulmuştur.
Derneğin amacı özetle; denize, denizciliğe, su sporlarının özendirilmesine, yaygınlaşmasına ve gelişmesine katkıda bulunmak, halkımıza denizi ve denizciliği sevdirmek, topluma sportif, sosyal ve kültürel hizmetler vermek, üyeler arasında dayanışma sağlamak, bu ilişkileri geliştirmek, yurt içinde, yurt dışında aynı amaçla faaliyette bulunan derneklerle birlikte çalışmak, doğayı ve bilhassa deniz ve sahillerimizi korumak, çevre bilincini yaygınlaştırmak, ortak sorunlara çözüm olanakları araştırmaktır.

Denizciler Dayanışma Derneği DAK/SAR

www.ddd.org.tr

Denizcilikle ilgili konulardaki bilgi ve birikimlerini, gönüllülük disiplin ve ciddiyeti ile, toplum hizmetine sunmayı kendilerine amaç edinmiş, denizi ve denizciliği seven üyelerden oluşan,
Denizciliği Türk’ün büyük milli ülküsü haline getirmek ve böylece Türk Ulusunun denizlerimizi ve diğer su kaynaklarımızı daha çok ve bilinçli kullanmasını sağlayarak, ekonomik ve sosyal gelişmemizi hızlandırmak amacına yönelik hizmetler çalışmayı amaçlayan,
Bu amaca yönelik tüm sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmaya ve her zaman bilgi/ tecrübe paylaşımına hazır,
Kamu ve özel sektör kaynaklarının uygun şekilde yönlendirilmesi için çaba gösteren,
Hiçbir ticari ya da siyasi bağımlılığı olmayan ve kabul etmeyen ve kurduğu ilişkilerde bu yönde olabilecek etkilerden tamamen arınmış etik ve çalışma prensiplerine sonuna kadar sadık,
Milli çıkarlarımıza karşıtlık göstermeyen ve uluslar arası kabul gören kural ve uygulamalara bağlı,
1993 yılında kurulan bir sivil toplum kuruluşuyuz.

Ege Açıkdeniz Yat Kulübü

www.eayk.org

1999 yılında Çeşme Festivali sırasında bir yat yarışı sonucunda Ege Açıkdeniz Yat Kulübü (EAYK) kurulması fikri ortaya çıkmış ve kulüp 2000 yılında, Egeli denizseverler, Çeşme'de bağlı yelkenli ve motoryat sahiplerinin de katılımı ile Çeşme'de kurulmuştur.

Fenerbahçe Yelken Şubesi

www.fenerbahce.org/yelken

Galatasaray Yelken Şubesi    

www.galatasaray.org/sl/yelken-ana-sayfa/17

Galatasaray Yelken Şubesi'nin mazisi 1912 yılına dayanır. Moda Koyu'nda İngilizler'in kendi aralarında yaptıkları fıta ve kik yarışları, Galatasaraylılar'ın (Ali Sami Yen, Bülent Emin, Sakallı Celal) deniz sporlarına doğru yönelmelerini sağlamıştır.
Galatasaraylı sporcu Haşim Mardin'in "Rüyam" adlı kotrası ile Atlantik Okyanusu'nu aşmış olmasının yanında; Feyyaz, Burhan, Mahmut, Münir, Atakan, Samim Arduman'la birlikte Erzin ve Zerrin Demir, bu dalda büyük başarılar sağlayıp Avrupa Şampiyonası'na katılan ilk sporcularımız oldular.
Almanya'da katıldığı 236 yarışın 220'sini birincilikle bitiren Demir Turgut 1936, Zerrin Demir de 1960 Olimpiyatları'nda yarıştı. Galatasaray'da denizciliğin başlangıcı anılırken, yelkende ve kotrada ilk akla gelen isimler; Kemal Niyazi Seyhun, Mahir Safi, Suat Karaosman, Fuat, Akif ve İbrahim Beyler'dir.
1950'lerden sonra ise Prof. Dr. Süleyman Dirvana, Nedim Özgen'i saymak mümkündür. Yelken sporuna ilginin azaldığı yıllarda, 1957'de yelken şubesi Bebek'ten alınarak, Galatasaray Adası'na sonra da bugünkü yeri olan Kalamış'a taşınmıştır.
Son yıllarda da uluslararası alanda önemli başarılar kazanan sarı kırmızılı yelkenciler arasında özellikle Alp Alpagut adı ön plana çıkmıştır. Dünya çapında dereceleri olan bu sporcumuz, girdiği yarışlarda hem ülkemizi hem de Galatasarayımız'ı en iyi biçimde temsil etmektedir. 1998 yılında Almanya'da yapılan Masterler Yarışması'nda ülkemizi temsil eden Galatasaraylı sporcu Anıl, Dünya Birincisi olmuştur.

Göcek Yat Kulübü

www.gocekyachtclub.org

Bölgemiz, çevre ilçe ve köylerde yelken sporunu geliştirmek, bu spora olan ilgiyi arttırmak, yaygınlaştırmak, çocuklara ve gençlere eğitimler sağlamak amacıyla 04 Ocak 1999 tarihinde kurulmuştur.
Göcek Yat Kulübü Spor Derneği ;  her yıl geleneksel olarak 2 Yat Yarışı Haftası düzenlemektedir. Mayıs ayı içerisinde “ Göcek Yarış Haftası – 19 Mayıs Gençlik ve Spor Kupası“ ve Kasım ayı içerisinde  “ Sonbahar Yarış Haftası – 10 Kasım Atatürk Kupası”. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz toplam 29 yat yarışı haftasında, ülkemiz yelkencileri yanısıra, yaklaşık 15 ülkeden birçok yelkenci dostumuza, Göcek’i, Fethiye ve Göcek koylarımızı tanıtma olanağı sağlamıştır.

Gökova Yelken Kulübü

www.gokovayelken.com

Gökova Yelken Kulübü, Marmaris’e 25 km uzaklıkta Gökova Körfezi’nin en güzel koylarından biri olan, Karacasöğüt Köyü sınırları içersinde yer almaktadır. Çalışmalarını buradaki Global Sailing tesislerinde sürdüren GYK, sahip olduğu başarılarını her geçen gün daha fazla ileriye taşıma gayretiyle hareket etmektedir.
Gökova Yelken Kulübü kurulduğu 2002 yılından bu yana yelken dünyasına bir çok değerli sporcu kazandırarak zamanla Türkiye'de Optimist, Laser, 420 ve 470 branşlarında yarışçı yetiştirme konusunda önemli başarılara ulaştı. GYK Yarış Takımı Türkiye ve Dünya çapında dereceler alan sporcular yetiştirdi. GYK Sporcuları TYF'nin her yıl düzenlediği yılın sporcusu ödüllerine defalarca layık görülmüştür. 2009 yılından itibaren Gökova Yelken Kulübü tamamen yarışçı eğitimlerini üstlenirken, yelken sporcusu yetiştirme görevini ise daha profesyonel bir hizmet verebilmek için, aynı ekiple beraber Global Sailing Academy A.Ş.'ye devretti.

İstanbul Yelken Kulübü

www.istanbulyelken.org.tr

2 Şubat 1952 günü İstanbul Liman Lokantası’nda bir araya gelen Kurucular ve beraberindeki müteşebbis heyet, ilk Genel Kurulu gerçekleştirerek, İstanbul Yelken Kulübü’nü ilk yelken ihtisas kulübü olarak kurdular. Aynı yılın baharında elbirliğiyle ve müteşebbis heyetin katkılarıyla, bugün BURHAN KUNT salonu diye anılan mahalde tek katlı küçük Kulüp binasını inşa ettiler. Kulüp aynı yıl Bakanlar Kurulundan “KAMU YARARI KURULUŞ” vasfını kazandı. Kulübümüz, aradan geçen yıllar boyunca gelişmiş ve ülkemizde gerek yurt içi gerekse uluslar arası boyuttaki bir çok spor aktivitesine ev sahipliği yapmıştır. Geçen 60 yıllık süre içinde ev sahipliği yapılan 1.020 adedi yurt içi faaliyet olmak üzere, 34 adedi de uluslar arası nitelikte olmak üzere toplam 1.054 yelken sporu aktivitesi organize etmiş ve ev sahibi rolünü üstlenmiştir. İstanbul Yelken Kulübü kuruluşu öncesindeki 1936 Berlin Olimpiyat Oyunları’ndan başlamak üzere, (kulübün dört kurucusu Türkiye’nin ilk Olimpik yelkencileridir), 1948 Londra, 1960 Roma, 1964 Tokyo, 1988 Seul, 1994 Atlanta, 2000 Sidney, 2004 Atina ve 2008 Pekin Olimpiyat Oyunlarına en fazla katılımı sağlayan sporcuları yetiştiren ana yelken kulübü olarak Türk Spor Tarihi sayfalarında yerini almıştır. Ayrıca Kulübümüzden yetişen bir çok yelkenci bu şerefe ilk ulaşan Türk Yelkencisi SADUN BORO olmak üzere Dünya turunu yelkenli ile tamamlayan az sayıda Türk vatandaşı da Kulübümüz bünyesinden yetişmiştir. İstanbul Yelken Kulübü ayrıca bünyesinden Dünya ve Avrupa Şampiyonlarını yetiştirmiş ve şanlı bayrağımızı göndere çektirtmiştir. Kulübümüz sporcularının önemli başarıları aşağıdaki Yıldızlar Albümünde sıralanmıştır. Kulübümüz sportif yarış aktivitelerinin yanı sıra, uluslar arası boyutlu yelken sporu alanında birçok bilimsel toplantı ve seminere de ev sahipliği yapmıştır.

Kalamış Yelken Kulübü

www.kalamisyelken.com.tr

1954 yılında kurulan kulübümuzun arşivlerini incelediğimde deniz, spor , yelkenliler ile iç içe yaşayan dostlar gördüm , bugün ise kulübümüzde  aynı öğretiyi  nesilden nesile aktarıyoruz. İşte tam bu nokta neden kültürün kısa sürede oluşamadığını  , nasıl biriktiğini ve kıymetini net olarak görüyoruz. Alışveriş merkezlerinde ve elektronik ile sarılı dünyada tüketerek mutlu olmaya çalışan nesillere farklı bir dünyayı göstermek,  tat almasını öğretmek için kulübümüzü yaşatıyoruz.
Kulübümüzde  spor yapanlar doğanın gücünü , ona uyum sağlamanın keyfini , teknik detayları kavramanın önemi , disiplinli çalışmanın sonuçlerını , arkadaşlığı ve rakiplerine saygı duymayı ve aslında aynı yolun yolcuları olduklarını yaşayarak öğreniyorlar.

Deniz ve rüzgarın sahibi yok , onlarla yaşayanlar var . Kalamış Yelken Kulübü bu insanların buluştuğu noktalardan bir tanesi .

Kapılarımız yelken tutkusuna sahip herkese açık ve elimizden gelen desteği vermeye hazırız , bekleriz.

Kuşadası Yat Kulubü

www.kusadasiyatkulubu.com

Kuşadası Yat ve Yelken Spor Kulubü Derneği; 2010 yılında Kuşadası' nda kurulmuştur. Kulübümüz, yelken sporunu tanıtmak, ülkemiz ve dünya denizcileri, tekne sahipleri arasında tanışıklık, dostluk, barış, dayanışma, yardımlaşma ilkelerini geliştirmek ve yaymayı, doğayı ve bilhassa denizleri korumayı, yatçılık, yelken ve su sporlarının tanıtılmasını ve yaygınlaştırılmasını, bu bağlamda faaliyetlerde bulunmayı temel amacı sayar. 

Atatürk’ün gösterdiği hedef ve ilkeler doğrultusunda, üyelerin ve sporcuların beden ve ruh sağlığını geliştirecek olanaklar hazırlamak ve onların fizik ve moral eğitimleri ile ilgilenmek, onları Kulübün tesis ve faaliyetlerinden yararlandırmak amacıyla kurulmuştur.

Türkiye Yelken Fedarasyonuna (TYF) ve Amatör Denizcilik Fedarasyonu'na (ADF) üye olan kulübümüzün 58 üyesi ve TYF'ye bağlı 30 lisanslı spocusu vardır.
Ofisimiz Setur Kuşadası Marina içinde bulunmaktadır.

Marina Dragos Yelken Kulübü

www.marinadragos.org.tr

1998 yılında kurulan Marina Dragos Yelken İhtisas Kulübü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce tescil edilmiş ve Türkiye Yelken Federasyonuna bağlı federe bir kulüptür.

Ayrıca Amatör Denizcilik Federasyonu üyesi olan Kulübümüz, yelken ve denizcilik eğitimi için gereken her türlü donanıma sahiptir.

Kartal ilçesi, Cevizli Orhantepe mevkii, Dragos koyunda faaliyet gösteren Kulübümüzün tesislerinde, denizsever küçüklere temel yelken eğitimi ve denizcilik eğitimleri verilmektedir.

Optimist, laser sınıfı teknelerde eğitimlerini başarıyla tamamlayan yelkencilere lisans çıkarılarak yarış organizasyonlarına Kulübümüzü temsilen katılmaları sağlanmaktadır.

Kulübümüz Türkiye Yelken Federasyonu yarış takviminde yer alan yat ve hareketli salma yarışları, ralliler, Dino Cup ve Kartal Belediyesi işbirliği ile Optimist Yaz Okulu ve Deniz Şenliği etkinliklerini düzenlemektedir.

Denize sırt çevirmiş insanlarımıza deniz sevgisini, çevre bilincini aşılamak, doğayla mücadele etmeyi öğretip, ona duyulması gereken saygıyı oluşturmak. ekip çalışması, yardım ve paylaşım öğretisini kazandırmak, özgüveni geliştirmek, liderlik vasıflarını öne çıkarmak, yarışçı ruhu ve terbiyesi kazandırmak, doğanın gücünü, bilgi ve beceriyle birleştirip yelkenli teknenin sevk ve idaresini sağlayarak hedefe ulaşmanın taktik ve tekniğini kavratmak, başarmanın hazzını tadarken bunu sosyal ve ekonomik bir yaşam biçimine dönüştürtmek Marina Dragos Yelken İhtisas Kulübü’nün  temel amacıdır.

Marmara Yelken Kulübü

www.marmarayelken.org.tr

1958 yılı başlarında Tevhide Bidermann ve Faruk Birgen bir yelken kulübü kurmayı tasarladıklarından bahsederek benim de kendilerine katılmamı istediklerini bildirdiler.

Bu tasarılarına katılmayı arzu ettiğimden, on lira giriş aidatı ödeyerek teşebbüs halindeki kulübe kayıdımı yaptırdım. Kaydımı yaptırdığım zaman kulübün ismi MYK olarak kararlaştırılmıştı.

Tüzük hazırlanmasında kulübün forsunun renkleri ve şeklinin tayini çalışmaları yapıldı, Celal Ülken kulüp forsu ve rozet şekillerini çizdi, tüzüğe kaydettik. Diğer maddelerle ilgili uzun çalışma ve araştırmalarla bir tüzük hazırladık. Birçok tahsisat gel-gitlerinden sonra valilikçe kabul edilen tüzüğümüz B.T.G.M. gönderildi. Merakla dolu bir bekleyişten sonra kulübümüzün federe olarak tescil edildiğine dair cevap aldık ve İlk Genel Kurulumuzu 4 Nisan 1958'de Caddebostan'daki Balıkadamlar Kulübü'nün ilk lokalinde toplantıya davet ettik. Genel Kurulumuzu 11 kişi olan tüm üyelerimizle yaptık.

İlk Genel Kurul Başkanımız Sayın Mecit Sakmar'dı ve ilk yıllar bu görevi devamlı olarak üstlenmiştir.

Üye miktarı çok az olması sebebi ile bazı arkadaşlarımız organlarda çift vazife almaya mecbur kalmışlardır.

Bir yıl süreyle ilk yönetim kurulu başkanlığını Celal Ülken yapmıştır. Lokalimiz olmadığı için yönetim kurulumuz bir yıl süre ile başkanımızın ders kitapları ile dolu küçük talebe odasında toplanmış, mevcut şartlara uyarak kurulun iki üyesi iskemlede iki üyesi de karyolasının ayak ucunda oturarak vazife yapmıştır. Bu ilk yönetim kurulunda bulunuşumdan bana kalan derin hatıra çok genç başkanımızın, kurulunu son derece demokratik, hakşinas ve sabırla yönettiğidir.

Spor faaliyetlerinin başlaması, Yelken Federasyonu'nun miadı dolmuş yarış teknelerini kulübe vermesiyledir. Bu tekneler Tevhide hanımın bahçesinde yarışçılar tarafından tamir edilerek, boyanarak, yelkenleri de Tevhide hanımın eli ile yamanarak yarışa hazırlanırdı.

1960 yılı ortalarında içindeki şahsı çıkarmak şartıyla, şimdi sahibi olduğumuz arsayı büyük çabalarla kiraladık. Arsayı işgal eden şahsı çıkarmak, kiralamaktan çok daha zor oldu, Av. Selçuk ile nice maceralardan sonra işi halledebildik.

Kiraladığımız bu şirin arsanın tanziminde, ilk küçük sevimli lokalimizin inşaasında, süslemesinde Tevhide hanım ve Faruk beyin titiz uğraşları tatlı kulüp anılarımızdır.

Sevimli lokalimiz, güzel bahçemiz, minik kadromuzla kulübümüzün ilk balosu... Çok genç üye hanımlarımızın ilk baloda kokteyl servisleri, ilk caz, ilk danslar... Şimdi, o kokteyl servisi yapan minik üye hanımların, o zamanki yaşlarına erişen çocuklarını lokalimizde görmekteyiz.

Geçen iki üç sene ardından kiracılığın doğal rahatsızlığı ve huzursuzluğu başladı. Deniz kıyısında çamlık bir arsa, içinde yapılacak güzel bir lokalin hayali ve mali problemler... Çareler düşünülüyor, toplantılar yapılıyor, hesaplar ve kredi imkanları araştırılıyor.

Bir müteşebbis üye çıkıyor. Cemil Parman... Şirket kuruyor, kredi alınıyor, üyeler kısa ve uzun vadeli hisse senedi alıyorlar, bir miktar borç senetleri tanzim ediliyor... Şimdiki arsamız alınıyor, binamız yapılıyor, borçlar ödeniyor. Şimdi bunları düşününce ne kadar kolay geliyor, ama hiç de kolay olmadı çok, pek çok emekler verildi. Nice Yönetim Kurulları, üyelerimiz gece gündüz çalıştılar.

Marmaris Uluslararası Yat Kulübü

www.miyc.org

Marmaris Uluslararası Yat Kulübü 1992 yılında Marmaris’li yatçılar tarafından kurulmuştur. Kulübün kuruluşundan önce sözkonusu yatçılar kendi aralarında çeşitli amatör yarışlar düzenlemişler, kulübün kuruluşunu müteakiben bunu resmi bir buluşma haline getirme fırsatını yakalayarak, ilk Marmaris Yarış Haftası’nı düzenlemişlerdir.
 
MIYC’ın bugün yaklaşık 200 üyesi olup, her yıl Marmaris Yarış Haftası’nda dünyanın her yanından gelen yaklaşık 200 yata ve 2000 yarışçıya ev sahipliği yapmaktadır.
 
MIYC uzun yıllardır aynı zamanda Marmaris Uluslararası Yat Festivali’nin ana organizatörüdür. Bu uluslararası organizasyon yerli mürettebatlı yat ve acentelere kendilerini ve charter destinasyonu olarak Türkiye’yi tanıntma imkanı vermektedir.
 u
Festivalin ilk yıllarında MIYC birkaç standla Yat ve Yat Malzemeleri Fuarı’nı da başlatmıştır. 2001 yılından bu yana bu aktiviteyi büyüten kulüp yat ve yat malzemeleri fuarını ayrı bir organizasyon olarak yürütmektedir. Fuar her yıl festival zamanı organize edilerek bölgedeki mevcut denizcilik sektörüne ekstra potansiyel sağlamaktadır.

Mersin Rota Yelken Klübü

www.rotayelken.org

2017 yılında kuruldu. Osman Atasoy, Ekrem İnözü gibi ünlü denizcilerle konferanslar düzenledi.

2018 yılının Mart ayında yelken kulüplerini bir araya getiren uluslararası bir toplantı düzenldi.

Mersin-Erdemli/Kızkalesi Akkum mevkiinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'nın artık kullanmadığı 100 yataklı bir tesisini kiraladı. Burada çocuk ve gençlere yelken eğitimi vermeye başladı.

 

Mudanya Burgaz Yelken Klübü

www.burgazyelken.com

Sabancı Üniversitesi Yelken Kulübü

www.su-sail.org

Sabancı Üniversitesi Yelken Kulübü (Su-Sail) 2001 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Su-Sail’in amacı Sabancı Üniversitesi öğrencilerine yelkencilik, yatçılık ve denizcilik kültürünü aşılamak ve yelken sporunun tüm üniversite öğrencileri arasında yayılmasına ve gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Bu amaçlar doğrultusunda her sene güz ve bahar dönemleri boyunca, Sabancı Üniversitesi öğrencilerine yelken dersleri verilmektedir. 

2004 yılına kadar sadece eğitim veren bir kulüp görüntüsü sergileyen Su-Sail, son üç sene içerisinde hızla gelişmiş ve bir çok başarıya imza atmıştır. 2005 yılında Su-Sail Yelken Takımı kurulmuştur. 2006-2007 öğrenim yılında 50’si aktif olmak üzere yaklaşık 150 üyesiyle Sabancı Üniversitesi’nin en büyük kulüplerinden biri haline gelmiştir. Giderek büyüyen kulübümüzün 2011 senesinde 520 ve 2012-2013 dönemi itibariyle de yaklaşık 800 üyesi bulunmaktadır.

Kampüs içinde yapılan tanıtımlarla birlikte her dönem yaklaşık 150 yeni kursiyere yelken eğitimi verilmektedir. Okul dışında da diğer üniversite yelken kulüpleriyle, yelken sporunun gelişmesi için ortak çalışmalar düzenlemektedir.

Yetişen yelkencileri yatçılık ile tanıştırmak adına her yıl yaz sonu ve sömestr aralarında Güney Ege'ye ve (ilk defa 2012 yılında gerçekleşen) Hırvatistan'a geziler düzenlenmektedir. Kulüp kaptanlarının öncülüğünde yapılan bu eğitim gezilerinin sonucunda tecrübe kazanan Su-Sail sporcuları, İstanbul’da düzenlenen çeşitli yat yarışlarına katılma ve yarışçılık deneyimi kazanma fırsatı yakalamıştır.

Sinop Karadeniz Yelken İhtisas Kulübü

www.sinopyelken.com

SKY bir amatör spor kulübüdür. Temel hedefi Sinop'ta yarış yelkenciliğini ve yatçılığı geliştirmektir. Öncelikle Sinop’ta yelkeni okul sporu haline getirerek en geniş katılımla tabana yaymak, geliştirmek, yarışlar düzenlemek, yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen resmi ve özel yarışlara katılmak, Karadeniz'in tek doğal limanı olan İç Liman’da komşu iller ve ülkeler arasında ulusal ve uluslararası yelken yarışlarının düzenlenmesi için çaba sarfetmek . Türk Ulusal Yelken Takımına sporcu yetiştirmek, ilimizi ve ülkemizi ulusal ve uluslararası yarışmalarda temsil etmek,  başarılı yelkencileri manen ve maddeten desteklemek, sportif konularda ve genel denizcilik konularında eğitim çalışmaları yapmak, kurslar açarak sporcu, monitör, antrenör, hakem ve amatör kaptanlar yetiştirmek,

Sinop’a yat limanı (marina) yapılması için her platformda çaba göstermek, kulübümüz girişimleriyle yapılan "Sinop Yat Yanaşma Rıhtımı" mendireklerinin ve teknik altyapısının noksansız hale getirilmesini sağlamak, Karadeniz’de yat turizminin gelişmesi için çaba göstermek, Sinop sahillerinde ve tüm Karadeniz'de yat gezileri düzenlemek, Sinop kıyı şeridindeki tüm dere ve çayların denize döküldüğü ağızları temizleterek amatör tekneler ve yatlar için küçük sığınma ve barınma noktaları oluşturmak, limanımızı ziyaret eden yerli ve yabancı yatçılara her türlü destek ve hizmeti vermek, gezgin yatçıların kışları liman ve koylarımızda geçirmesi için altyapıyı iyileştirmek, kentimizdeki amatör denizcilerin yatçılığa geçişini, yelkenli yat yapımını ve edinilmesini teşvik etmek,

Sinop’ta geleneksel olarak yapılan tekne maketçiliğinin geliştirilmesine ve tanıtımına destek olmak, artık son örnekleri de yok olmak üzere olan geleneksel Karadeniz teknelerinden taka, çektirme, alamana kayığı ve benzerlerinin korunması için her düzeyde girişimde bulunmak, bunların son örneklerini kurtarıp gelecek kuşaklara sunmak,  bu arada amatör denizcilere her türlü desteği vererek dayanışma içinde olmak.

Balıkçılarla birlikte çevre sorunları ve doğal yaşamın korunması için çalışmalar yapmak,  kentimizin denizci niteliğini, denizcilik tarihindeki yerini vurgulayacak bir “denizcilik anıtı”nın yapılması için girişimde bulunmak,  üyelerimizin ve sporcularımızın sosyal ve kültürel gelişimi için etkinlikler düzenlemek, Sinop sahillerinin, kıyı çizgisinin doğal ve tarihi çevresinin korunması konusunda duyarlı olmak, üyelerini ve tüm Sinop halkını bilinçlendirmek, denizde, sahilde ve karada çevre kirliliğinin önlenmesi için çalışmalar yapmak, Sinop’ta denizcilik konusunda en önde gelen sivil toplum kuruluşu olmaktır.

Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübü

www.tyik.org

Tekirdağ Yelken İhtisas Kulübü; 1980 yılında Müteşebbis üyeler olan Kasım UZEL, Nüvit ARCA, Öksel DEMİR ve Yavuz SEMERCİOĞLU tarafından kurucu üyeleri tespit edilmiş ve 1986 yılı Kasım ayında Atatürk Bulvarı Aslıer Apartmanı giriş katında kurulmuştur.

1988 de Kurucu Üyelerin belediyeden yer talep etmesiyle birlikte Kulübün şu an bulunduğu sosyal tesislerin temelleri atıldı ve 1989 Aralık ayında tamamlanan tesislerine taşınmıştır.

Şu an yelken faaliyetlerinin devam ettiği kulübümüzde yüzlerce lisanslı yelkenci yetişmiştir. Dönem dönem açılan Amatör denizcilik kursları ile de birçok Tekirdağlı deniz sever ehliyetlerini almışlardır.

Trabzon Spor Yelken Kulübü

https://www.facebook.com/Trabzonspor-Yelken-Kul%C3%BCb%C3%BC-2035687797…

Yelken Kulübümüz şehrimizde halen iş hayatında aktif olarak çalışan, gönlünü denize ve deniz sporlarına adamış seçkin 20 işadamı tarafından, Ekim ayında kurulmuş ve akibetinde Türkiye’nin ve dünyanın güzide kulübü Trabzonspor’umuzdan isim hakkını alarak adını Trabzonspor Yelken Kulübü (TSYK) olarak tescil ettiren, şehrimizde açılan son yelken kulübüdür. 
Kulübümüz idari faaliyetlerine ve yelkenli teknelerle olan sportif çalışmalarına Trabzonspor Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nin hemen altında bulunan Trabzon Marina’da devam etmektedir. 
Bünyemizde optimus, lazer tipi teknelerin yanında daha önce bu sporu en üst düzeyde yapmış bir antrenörümüz, çocuklarımızı evlerinden alıp çalışmalar sonrası tekrar evlerine bırakacak servis aracımız, teorik eğitimlerin yapılacağı sınıfımız ve çocuklarımıza tümüyle ve gönülden destek olacak bugün için 20 kişilik yönetici kadromuzla faaliyet göstermekteyiz.

Turgutreis Belediye Yelken Kulübü

www.facebook.com/turgutreis.kulubu

 

Türk Yelken Vakfı

 www.facebook.com/turkyelkenvakfi

Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü

www.tayk.org.tr

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde yatçılık ve yelkencilik özellikle köklü kurumlar sayesinde oldukça ilerlemiş durumda. Bahriye Mektebi Okul gemileri ile başlayan ve daha sonra yelkenli sandal ile yaygınlaşan yelken sevgisi sahillerimizde kurulmuş yelken kulüplerinin destekleri ile uluslararası camiada yüzümüzü güldürecek sonuçlar almamıza neden oluyor. Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü (TAYK) de şüphesiz bu gelişimin öncülerindendir.

08 Mayıs 1971 tarihinde; yarışlara katılan dönemin ünlü Türk yatçıları olan Cent ARDAN, Samim ARDUMAN, Faruk BİRGEN, Fahir ÇELİKBAŞ, İzzettin ÇİNTAV, Süleyman DİRVANA, Spiridon ETNOPULOS, Kerim KERİMOĞLU, Muhittin ÖNEY, Nedim ÖZGEN, Alberto PENHAS, İzzet PENSOY, Şakir SABUNCUOĞLU, Semih TUĞLU ve Muammer TUKSAVUL; yacht yarışlarını uluslararası kurallara göre yapmak, yine uluslararası ölçü ve handikap sistemlerini Türkiye’ye getirmek, Türkiye’de yapılacak olan yarışlara yabancı yatçıları davet etmek ve Türk yachtçılarının da yurt dışında yapılacak yarışlara katılarak Türk yatçılığını tanıtabilmeleri amacı ile Açıkdeniz Yarış Kulübü’nü (AYK) kurmuşlardır. 
Kurulduğu günlerde işe, o günlerin dünyada en çok uygulanan “ölçü ve handikap sistemi” olan IOR. sistemi ile ilgili İngiltere’de ölçücü yetiştirerek ve yarışlarını o sınıfta organize ederek başlayan AYK; o tarihlerde İstanbul’da marina olmaması nedeniyle yachtların kışı karada geçirmek zorunda olduklarından Haziran ve Eylül ayları arasında kısıtlı zaman dilimi içinde sadece üç yarışı; Marmara Kupası, Üçgen Rota yarışı ve Türk Donanma Vakfı Kupası yarışlarını organize etmiştir. 
İlk uluslararası organizasyon olarak 1980 yılında La Trans Mediterranée yarışının bir ayağını Kuşadası’na alarak oradan Kuşadası-Pire etabını organizasyonunu yapmış, 1990’da Deniz Kuvvetleri Kupası yarışını Selanik’e uzattıktan sonra 2000 yılında Nautical Club of Thessaloniki ile birlikte ve T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın destekleri ile “Dostluk Kupaları-Friendships Cup” yarışını organize ederek, Ege Denizi’nde dostluk rüzgarlarının esmesine öncülük etmiştir.

1980’lerin ortalarında yapılan marinalar, yachtların denizde kaldıkları süreyi uzatmış ve AYK de önce İlkbahar daha sonra Kış Kupası yarışları ve arasındaki tarihlere koyduğu diğer yarışlarla yarış sezonunu Mart ayında başlayarak Aralık ayı ortasında bitecek şekilde uzatmıştır. 1993 yılında Bakanlar Kurulu 12.06.1993 tarih ve 93/4531 sayılı kararı ile isminin başında “Türkiye” kelimesinin kullanılmasına karar verildiğinden “Türkiye Açıkdeniz Yarış Kulübü” (TAYK) adını alan kulübümüz, isminin bir gereği olarak gerek denizci bir nesil yetişmesine katkıda bulunmak, gerekse Türkiye’nin sesini yabancı ülkelerde duyurabilmek amacıyla; Türkiye’nin bir çok bölgesinde Göcek Yacht Kulübü, Marmaris International Yacht Kulübü, Turgutreis Bodrum Yacht Kulübü, Ege Açıkdeniz Yacht Kulübü, Foça Yelken İhtisas Kulübü gibi yelken ve yacht kulüplerinin kurulmasına öncü olmuş ve İstanbul’da düzenlediği lokal yarışlar dışında tüm denizlerimizde (Deniz Kuvvetleri Kupası, Doğu Ege Yelken Haftası, Marmaris Uluslararası Yacht Haftası, Göcek Yacht Haftası, Göcek Sonbahar Kupası, Bodrum Kupası, Foça Regatta, Christmas Regatta, Karadeniz Kupası gibi) yarışlar organize etmektedir. TAYK diğer yelken kulüplerini rakip olarak değil, paydaş olarak görmekte ve denizcilere yakışır bir dostluk çerçevesi içinde ilişkilerini sürdürmektedir.

TAYK; Türkiye’deki yat sahiplerini bünyesine almakla birlikte, sevgi ve anlayışın denizdeki beraberliklerle pekiştiğine olan inancı nedeniyle, sadece üyelerine değil, centerboard sporcularından, üniversite öğrencilerine kadar tüm yatçılara teknik ve kültürel bazda hizmet vermekte ve geniş bir yat sporcusu kitlesine hitap ederek denizci sayısını arttırmaya gayret etmektedir. 

Türkiye Yelken Federasyonu

www.tyf.org.tr

Uluslararası Yelken Federasyonu

www.sailing.org

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.