Göcek Körfezi'nin güney ucunda, kuzeybatı yönünde 500 metre kadar karanın içine giren ve istisnai güzellikte bir denizi olan bir koy. İsmini koyu kuzeyli ve kısmen doğulu rüzgarlara karşı koruyan Kuyrucak Burnu'ndan alıyor. Buraya Kuyrucak Kış Limanı da denir. (Çünkü koyun doğu yakasındaki kayalık Kuyrucak Burnu'nun dibindeki kıstağın diğer tarafında da "Kuyrucak Yaz Limanı" vardır. Burnun kuzeyindeki bu kovuk yazın bunaltıcı sıcaklarında tatlı taltı esen rüzgarla biraz serinler. ) Kuyrucak Kış Limanı'nın batı kıyıları kesif çam ormanıyla kaplıdır, dibinde zeytinlikler vardır. Koy ortaları hızlı derinleştiği için deniz koyu laciverttir. Kıyılara doğru 10-15 metrelere yükselen kumsal zemin nedeniyle denizin rengi nefis bir turkuaza döner. Ve kıyılarda yeşilin bin bir tonu.
Yaklaşma, Giriş, Uyarılar
Koy içinde dip noktada kıçtan kara yanaşılan bir ahşap iskele var. İskelede tonoz da bulunur. Tekneler batı kıyıya kıçtankara yanaşırlar. Kıyılarda tehlikeli olabilecek sualtı kayalıkları yoktur güvenle kıyıya 8-10 metre yaklaşılabilir. Kıyıya yakın 10-15 metrelik bir kum zemin bulursunuz. Ancak koy ortası hızlı derinleşir. Alargada tutunmak zordur. Ancak çok sakin havalarda kısa bir yüzme molası için alargada durulabilir.
 
Yanaşma, Demirleme
Koyun dip yapısı kumluk ve meyilli olduğundan demir iyi tutar. Ama demir atılacak bölge 20-25 metre olduğu için koy ortasında ırgatı boşlayarak zincir dökmek garantili bir yöntem olur. Koyun batı kıyısı boyunca çam ağaçlarına koltuk halatı bağlanmaması için demir babalar yerleştirilmiştir. Yaz aylarında meltem azdığında koya heybetli burunun kıstağından sert sağanaklar indirir. Bu babalara kıçtan kara yanaşırken bu sağanaklar teknenin bordasına vurur ve teknenin koltuk halatı alınacak noktaya hizalanmasını güçleştirir. Bir kez yerleşince de insan bir daha ayrılmak istemez, deniz ve ortam öyle keyiflidir. Çok kalabalık günlerde doğu kıyıya da birkaç tekne yanaşabilir. Ancak burası daha çok rüzgar alır.
 
Tesisler
Eskiden bu koyun dibinde Amigo isimli eski bir tekne demirli durur, bu tekne ve çevresine atılan 3-4 masada akşamları mütevazi yemek servisi yapılırdı. Sahibi yörenin yerlilerinden Recep. 2017 sonunda işi büyüttü ve koyun dibine 20 metrelik "L" biçimi bir ahşap iskele yaptı. "L" iskelenin dik kısmına aborda olmak mümkün, kıyıya paralel kesime de kıçtankara yanaşılıyor. Göcek Körfezi'nde sadece 6 koyda izinli (ya da yasal diyelim) Yat Mola Noktası vardır (Boynuzbükü, Bedri Rahmi, Sarsala Manastır, Göbün ve Tersane). Yani Kuyrucak bunlardan biri değil. Ama anlaşılan karışanı görüşeni yok ki, 2 yıldır hizmet veriyor. Nasıl oluyor? Oluyor...
 
Diğer
Bu koya Göcek yerlileri "Binlik" de derler.... Neden? Dalaman'ın köklü Binlik Ailesi (Ersin?? Binlik) 20'inci yüzyıl ortalarında bu koyun yamaçlarını teraslamış ve bin adet zeytin ağacı dikmiştir.
 
Harita
Kuyrucak Koyu
Göcek Körfezi'nin güney ucunda, kuzeybatı yönünde 500 metre kadar karanın içine giren ve istisnai güzellikte bir denizi olan bir koy. İsmini koyu kuzeyli ve kısmen doğulu rüzgarlara karşı koruyan Kuyrucak Burnu'ndan alıyor. Buraya Kuyrucak Kış Limanı da denir. (Çünkü koyun doğu yakasındaki kayalık Kuyrucak Burnu'nun dibindeki kıstağın diğer tarafında da "Kuyrucak Yaz Limanı" vardır. Burnun kuzeyindeki bu kovuk yazın bunaltıcı sıcaklarında tatlı taltı esen rüzgarla biraz serinler. ) Kuyrucak…
Yeni yorum ekle