Mevzuat Fasikülü, içindekiler

 

Liman Başkanlığı

Son güncelleme: 03/04/17
Contributors: Cem Eğrikavuk

Liman Başkanlığındaki işlemlerin neredeyse tamamı, tekne sahiplerinin kendi yapabileceği şekilde tasarlandı. Tüm liman başkanlıkları da talepleri karşılamakda şu ana kadar çok olumlu not aldı.

Liman'dan limana ufak farklılıklar gösterse de, istenen belgeler şu şekilde:

Sirket evraklari (apostil) asli veya noter onayli,
Tekne evraklari - registry,
Deletion letter (terkin),
Sigorta policesi (kopya),
ADB belgesi (kopya),
Demirbas listesi 3 kopya. Biri limanda kalacak, ikisini onaylayıp size veriyorlar.
Nufus kagidi (kopya),
Isim onayi (internetten),
Transitlog
Harc makbuzu

Demirbaş listesi

Matbu bir demirbaş formatı var. Oldukça detaylı. Bilgisayarda doldurmak isteyenler için Excel tablosu hazırladık, burada indirebilirsiniz. Bu kadar detaylı bir listeye niye ihtiyaç duyulduğu soru işaretleri yarattı, ama atlanmaması gereken detaylar, motor ve  telsizlerin seri numaraları, varsa AIS cihazlarının detayları. Telsizleri kaydettirirken onaylı bu formu kullanacağı.

İsim Onayı

Tekne isminizi başvuru öncesinde sistemde ayırtmanız gerekiyor. Maalesef yeni sistem liman bazında değil, ülke bazında çalışıyor. Yani, aynı isimde başka bir tekne kayıtlı ise kullanamıyorsunuz. Bir de, sistem sadece Microsoft Explorer'dan çalışıyor. Diğer tarayıcılarda son aşamalarda hata oluşuyor.

atlantis.udhb.gov.tr/gemi_isim/web/basvuru_ana.asp

Transit Log

Klasik sorun, yetkili bir acentenin sisteme giriş yapması gerekiyor. Y2 formunu kullanarak "Türk Bayrağına Geçiş" ibaresi ile transit logun kapanış işlemini başlatıyorlar. Liman kendi kopyasını alıyor. Gerisi gümrük'de kullanılmak üzere size veriliyor.

Harç makbuzu

Tam adı "Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi Hacı"

Limandan limana uygulama farklı. Bazıları başvuru öncesinde harcı yatırmanızı istiyorlar, bazıları ise ölçüm sonrasına bırakabiliyor. Özellikle kademelerin sınırlarına yakın tekneler, alt kademeyi yatırıp, ölçüm sonrası fark oluşursa ilave ödeme yapmayı tercih ediyor.

Harçlar vergi dairesine yatırılıyor. Şahıs adına kayıtlarda TC Kimlik No, Şirket kayıtlarında vergi numarası kullanılıyor. 

Not: Bu ücretler yıllık DEĞİL.

TEKNE BOYU HARÇ TUTARI  5 metreden 8,99 metreye kadar olanlardan 406,70 TL  9 metreden 11,99 metreye kadar olanlardan 813,70 TL  12 metreden 19,99 metreye kadar olanlardan 1.627,65 TL  20 metreden 29,99 metreye kadar olanlardan 3.255,60 TL  30 metre ve üzerinde olanlardan alınır. 6.511,60 TL

 

ÖLÇÜM

Standart üretim bir tekneniz olsa dahi, ölçüme geliyorlar. Başvurduğunuz limanda ise bir - iki gün içinde randevu verebiliyorlar. İşlem 5-10 dakika sürüyor.

(Farklı limanda olan teknenin ölçüm işlemi anlatılmalı.)

Önemli ölçüm teknenin boyu. Gövde boyu olarak ölçüyorlar. Öndeki çapa aksamını ve arkadaki matafora türündeki ilaveleri dikkate almıyorlar. (Dümen miline kadar ölçme olayı şehir efsanesi.) 

Motor ve gövde seri numaralarını da bu ölçüm sırasında kontrol etmeleri gerekiyor.

Sonuç

Ölçüm de tamamlanıp harç yatırılınca teknenin Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesini alıyorsunuz. (Hayırlı olsun.) Eğer ölçüm tamamlandıysa beş yıllık, sonradan yapılacaksa bir yıllık vize veriyorlar.

Gümrük işlemlerinin yapılması için Liman Müdürlüğü dosyanızı bir önyazı ile en yakındaki Gümrük Müdürlüğü'ne gönderiyor. Alabilirseniz bu yazının bir kopyası, gümrükteki işlemlerin takibi için faydalı olabilir.

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.