Marmaris ile Fethiye-Göcek arasında yolculuk yapan tekneler için havanın aniden sertleşmesi halinde bu kıyılarda sığınabilecekleri 3 noktadan biridir. (Diğerleri de Köyceğiz Limanı ve bölgede hakim güney-güneybatı rüzgarlarına kısmi koruma sağlayan Aşı-Dişibilmez Koyu'dur.) Baba Adası doğu-batı ekseninde 0.4 mil uzunluğundadır. Kuzey kıyısının tam ortasında 100 metre kara içine giren bir kovuk bulunur. Burası bati ve güney rüzgarlarına karşı koruma sağlar. Kuzeyli havalarda da güney kıyısındaki dik kayalıklar arasında 2-3 sakin kovukta mola verilebilir. Bu ilginç coğrafi özellikleri nedeniyle belki binlerce yıldır denizcilerin bir durak noktasıdır. Üstündeki tarihi kalıntılar Karia, Dor ve Rodos egemenlik dönemlerinde kullanıldığını göstermektedir. Osmanlı döneminde de askeri ve ticari üs olarak kullanılmıştır. Zirvesindeki yıkık tuğla yapının bir yatır olduğu iddiası vardır. Osmanlı reislerinin Doğu Akdeniz'de sefere çıkmadan önce son gecelerini bu adada geçirdiği ve seferlerinin başarılı geçmesi için dua ettikleri kayıtlıdır.
Yaklaşma, Giriş, Uyarılar
Kuzey kıyıdaki kovuk batılı havalara önemli ölçüde koruma sağlar ancak dip noktalarına çok yaklaşılmaması önerilir zira balıkçıların ufak tonoz şamandıraları vardır ve gece gözden kaçabilir. Ayrıca son yıllarda Sarıgerme'deki otellerin dalış merkezleri burada eğitim vermekte ve bazıları dalış teknelerini de bu kovukta demirlemektedirler. (Kovukta 2018 itibariyle 2 de dalış eğitimi duba platformu bulunmaktadır.) Bu kovuğa giren teknelerin özellikle sakin havalarda su altındaki dalgıçlara da dikkat ederek yanaşmaları,kıyı şeridinde dingilerinde motor kullanırken su altından yükselen hava kabarcıklarına azami dikkat etmeleri gerekir. Baba Adası küçük bir ada olduğundan çoğunlukla kıyıları, kovukları soluğan alır. Gecelemek çok sakin havalar dışında konforlu değildir. Çok sakin havalarda da Sarıgerme'nin muz-kaydırak-yüzen tekerlek gibi su sporcuları önünüzde epey bir şamata çıkarabilirler... Yani küçüklüğüne bakmayın bugün hayli şamatalı bir konaklama yeri haline gelmiştir.
 
Yanaşma, Demirleme
Demir atarak kıçtan kara yanaşmak için kuzey yakadaki kovuğun hem batı duvarı hem de doğu yönündeki kayalıklar kullanılabilir. Kovuğun en korunaklı bölümü olan dip noktaları dalış okulları tarafından işgal edilmiştir. Koltuk halatınızı uzun tutmanız önerilir. Kıyıya yakın sualtı kayalıkları vardır. Zemin kum ve kayalıktır, dip iyi demir tutar. Her halükarda sert havalarda burada konaklayacak teknelerin dalış okulları tarafından kullanılan dip bölgeye yanaşması önerilir.
 
Tesisler
Karşı kıyıya bot ile geçip tatil sitelerinin bakkal marketlerinden yararlanılabilir.
 
Diğer
Kıyıya bot ile çıkıp gezmek keyiflidir. Hem tarihi kalıntılar hem de panoramik manzara açısından. Baba Adası'nın dalgıçlar açısından en önemli özelliği, adayı kuzey güney yönünde kat eden eşsiz sualtı mağarasıdır. Kuzey yönünde yüzeye yakın 1.5 metrelik delikten girilen mağara kıvrılarak 200 metreye kadar adanın içinde ilerler. Ortaya yakın mesafede mağara su üstüne çıkar. Özellikle bu alanda muazzam bir sualtı akustiği vardır. daha sonra 20 metre kadar derinlere kadar su altı yolculuğu devam eder ve mağaranın adanın güney tarafındaki çıkışı karşınızda belirir. 8-10 metrelik bu çıkış deliği Türkiye haritasını andırdığı için dalgıçlar arasında bu doğa harikası mağara "Türkiye Mağarası" olarak isimlendirilir.
 
Harita
Baba Adası
Marmaris ile Fethiye-Göcek arasında yolculuk yapan tekneler için havanın aniden sertleşmesi halinde bu kıyılarda sığınabilecekleri 3 noktadan biridir. (Diğerleri de Köyceğiz Limanı ve bölgede hakim güney-güneybatı rüzgarlarına kısmi koruma sağlayan Aşı-Dişibilmez Koyu'dur.) Baba Adası doğu-batı ekseninde 0.4 mil uzunluğundadır. Kuzey kıyısının tam ortasında 100 metre kara içine giren bir kovuk bulunur. Burası bati ve güney rüzgarlarına karşı koruma sağlar. Kuzeyli havalarda da güney…
Yeni yorum ekle