Denizde Haberleşme Fasikülü, içindekiler

 

Aplikasyon / Yardımcılar / Seyir Defteri

Son güncelleme: 20/01/24
Contributors: Cem Eğrikavuk, İlkay Ersoy, Özgür Ökten

Rüzgar Kaç Esiyor? - Canlı Deniz Rüzgar Haritası

Meteoroloji Genel Müdürlüğü DENİZ OTOMATİK METEOROLOJİ İstasyonlarından alınan CANLI verilerle kıyılarımızdaki anlık RÜZGAR, SICAKLIK, BASINÇ ve NEM bilgileri.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gemitrafik.ruzgarkacesiyor

(SSSCB) Sıkça Sorulan Sorulara Cevaplar Burada :

- Uygulamada zırt pırt reklam çıkıyor mu? Reklam görmesek olmuyo mu?
Hayır, reklamlarda bir zırtapozluk yok, sakin sakin en altta sabit olarak duruyorlar.
Eğer bu uygulama için 25-30TL ödeyerek satın alma niyetiniz yoksa bunu geliştirmek ve ücretsiz olarak sunmak için Google reklamları bilinen en kullanışlı yöntemdir.

- Neden Android? iPhone'lar için neden yok? Bizim başımız kel mi?
Ne yazık ki Apple'ın fiyat politikaları nedeni ile IOS için uygulama geliştirmek çok pahalı. Sponsorsuz veya Türkiye için ücretsiz dağıtım ve uygulama içine alınan basit banner reklamlarla imkansız. Lütfen şikayetinizi tim_cook@hotmail.com adresine iletiniz.

- Veriler nereden geliyor? Gerçekten canlı mı? Güvenilir mi?
Veriler Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün kamuya açık altyapısından alınmaktadır. Uygulamayı her açtığınızda veya harita ekranındaki güncelleme butonuna bastığınızda internet üzerinden güncellenir. Gelen verinin şamandıra ve fenerlerden ne zaman alındığı üzerine tıklanılan istasyon adının altında gösterilir. Aktif istasyonlardan genelde 1-30dk arasında yeni veri gelmektedir. 30dk'dan eski veriler "güncel değil" uyarısı ile yayınlanmaktadır. "N/A" bilgisi o verinin olmadığı anlamındadır.

- Neden sadece deniz kıyıları var? Ankara'nın, Kayseri'nin Erzurum'un başı kel mi?
Sistem denizlerimizde bulunan fener ve şamandıralardan gelen canlı verilerle çalışmaktadır. Ama yakın gelecekte Türkiye'deki bellli başlı havalimanlarındaki güncel rüzgar ve basınç bilgilerini de haritaya eklemeyi planlıyoruz efenim.

- MGM'de gördüğümüz istatistik bilgilerini neden uygulama içinde göremiyorum?
Bu konuda ön çalışma yaptık, uygulama bu temel fonksiyonlarıyla biraz kullanılıp yaygınlaştıktan sonra istatistik bilgiler, grafik gösterim gibi gelişmiş özellikleri eklemeyi planlıyoruz. Hızlı gitmeyelim dedik. :)

- Uygulama benim nerede olduğumu anlasa, yakınımdaki rüzgarları gösterse, uygulama kapalıyken belirlediğim yerlerde rüzgar çok artarsa bana alarm verse, uyarsa olmaz mı? çok mu zor?
Yok değil elbet, yaparız, ama dedik ya ağırdan alıyoruz! :)
Bu tip geliştirme fikirleriniz varsa lütfen iletiniz ki sonraki güncellemelerde uygulamaya eklemeye çalışalım.

Boat Book Sailing Log

Oldukça faydalı bir seyir defteri uygulaması. Önce kurulumu yapıp tekne ve kaptan bilgilerini oluşturuyorsunuz. Öncelikle arka planda çalışıyor ve deniz üstünde seyre balladığınızda otomatik olarak harekete geçiyor. Seyir başlangıcında yahut seyrin herhangi bir anında seyir ile ilgili temel bilgileri girme olanağınız var. Seyir esnasında ise belli aralarla Hava Durumu, Deniz Durumu, Rüzgar Durumu gibi hususları girmeniz için uyarı geçiyor.  

Seyri hem görsel olarka harita ve iz olarak kaydettiği gibi belli aralarda girdğinzi seyir kayıtlarıyla tutuyor. 

Cep teelfonunuzun çektiği resimleri oseyrin o anına işaretleyerek seyir esnasındaki ize denk gelen resimleri kaydediyor.

Her bir seyrinizi ayrı ayrı kaydederek daha sonra ulaşmanıza imkan sağlıyor. Bir kaç yıl önceki seyirlerinizi hatırlamak ve kontrol etmek oldukça keyifli. Bilgisayardan WEB üzerinden de log in olarak geçmiş ve mevcut seyirleri görmek/edit etmek mümkün. 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.boatbook.sailinglog

Tekne Güneş Paneli Hesaplama ve Akü Analiz Uygulaması (Android)

Her çeşit tekne, karavan ve ev için akü kapasitesinin doğru seçilmesi ve güneş paneli ihtiyacını doğru olarak belirlenmesi hem konfor hem yatırımlar açısından büyük önem taşır.

Bu program ile teknenizdeki tüketim ihtiyaçlarınıza göre var olan servis (tenvirat) akülerinizin yeterli olup olmadığı, eğer yeterli değilse hangi cins (Kurşun-Asit, AGM, Jel veya Deep-Cycle) akü kullanırsanız ne kadar kapasitede bir akü bankına ihtiyacınız olduğu otomatik olarak analiz edilerek sunulur.

Ayrıca tüketim ve üretim miktarlarınız analiz edilerek güneş paneli ihtiyacınızın olup olmadığı tespit edilerek bulunduğunuz bölgenin güneşlenme süresine göre ne güçte güneş paneli ihtiyacınız olduğu hesaplanarak sunulur.

Motoryat, yelkenli, gezi teknesi, katamaran, yat, gulet, balıkçı teknesi vb. her türlü tekne tipi için uygun olan program 6V, 12V, 24V, ve 48V akü sistemleri ile uyumludur.

Bu uygulama çok hassas ve bilimsel bir hesaplama yapmak için değil, sizin gireceğiniz bilgilere göre gerçekçi bir analiz ve tavsiye üretmek amacıyla hazırlanmıştır. Kayıplar, verim vb. gibi konularda ortalama değerler önkabul olarak alınmış, detaylı değişkenler hesaba katılmamıştır. Bilgilerinizi ne kadar doğru ve detaylı girerseniz o gerçekçi bir sonuç ve tavsiye rakamları çıkacaktır.

Programın karmaşık formüllere dayalı hesapladığı küsüratlı rakamlarda piyasada akü ve güneş paneli bulmak mümkün olmadığında ürün alırken bu rakamları yukarı yuvarlama yapmanız tavsiye edilir.

İstediğinizde ekranlar arasında ileri-geri giderek üretim ve tüketim rakamlarınızı değiştirerek farklı senaryolara göre durumunuzu analiz edebilirsiniz.

Sonuçları PDF formatında dostlarınız ile paylaşabilirsiniz.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gemitrafik24.Gunes_Paneli_Hesaplama

Yeni yorum ekle
Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.