Kapı Koyu adıyla da biliniyor. Adının bu taraflara gelmiş, ancak içeri giremediği için açıkta demirlemek zorunda kalmış Göben (Yavuz) zırhlısından aldığı söylentisi var. Ancak tarihsel olarak pek mümkün değil çünkü zırhlı Ege'den direkt Çanakkale'ye yönelmiş ve Marmara'ya girmiştir. Yavuz adını aldıktan sonra bölgeye gelmiş olabilir. (Teyit Edilmesi Gerekli Bilgi)
Yaklaşma, Giriş, Uyarılar
Göcek körfezine Güney yönündeki Dar Boğaz'dan girildiğinde güneyde kalan ilk koydur. Göcek'den geliniyorsa, Domuz Adası'nı iskelede bırakınca Güney-Güneydoğu yönünde kalıyor. Koyun girişi oldukça dar, içi nispeten geniştir. Giriş veya çıkış yapan tekneler varsa, koya girmeden beklemek uygun olur. Kalabalık tekne sayısına rağmen, oldukça temiz bir suyu olduğu için bu koyda yüzenler eksik olmaz. Dikkatli girilmeli. Hemen yanındaki yaklaşık 200-300 metre yükseklikteki tepede, genelde bir Türk Bayrağı var.
 
Yanaşma, Demirleme
Üç kıyıda da tonoz var. Aşağısı tonoz zinciri ve halatlarla dolu. Demir atmanız tavsiye edilmez. İlla demir atacaksanız, iskele hizasının dışına yanaşın. İskele hizasının dışına da iki adet tonoz bıraktılar. Büyük motoryat ve guletleri buraya bağlamayı tercih ediyorlar. Doğu ve Güney tarafındaki iskelelere kıçtan veya baştan kara yanaşırsanız lokantaya yürüyerek ulaşabilirsiniz. Batı yaka iskele yok, botla gitmeniz gerekir. Yanaşırken lokanta görevlilerinin talimatına uyunuz. İdeal bir yerleşim yapmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Motoryatlarla yelkenlileri ayrı tutmaya bile çalışıyorlar. O anda boş ve çekici gözüken iskele tarafını, jeneratör çalıştıracaklarını bildikleri bir gulete ayırmış olabilirler!
 
Tesisler
Doğa ile uyumlu bir lokanta mevcut. Normalde sadece ana yemek ve içki sipariş ediyorsunuz. Mezeler, salatalar ve tatlılar dahil fiyatlandılıyor. Balıklar kadar köfte ve pirzola da başarılı. Meşhur tandırlarını denemek istiyorsanız, önceden sipariş vermeniz gerekli. Kahvaltıda menemeni de süper yapıyorlar. Sabahları taze fırın ekmeği yapıyorlar. Epey temiz tutmayı başardıkları tuvalet ve yanında duş var, ama sıcak değil. Kumsalın yanındaki duş daha sıcak olabiliyor. 2017 yazında boru ile tatlı su getirdiler. Horum ile teknelere verebiliyorlar. Elektrik; jeneratör çalıştırdıkları akşam saatlerinde birkaç saatliğine iskelelerdeki elektrik çıkışlarına verebiliyorlar. Sadece akü şarj etmeye yarar, klima ve ısıtıcılar sıkıntı çıkarır. Göbün'ün ulaşımı yok, ama makul bir ücret karşılığında misafirlerinizi hızlı bot ile Sarsala koyuna götürüp/getirebiliyorlar. Dalaman havalimanı buradan taksi ile 30-40 dakika.
Yaz aylarında iki adet market tekne iskeleye bağlanıp 15-20 dakika duruyor. Genelde öğle civarı geliyorlar.
 
Diğer
YÜRÜYÜŞLER Güzel yürüyüş rotaları var. En azından lokantanın arkasındaki tepeye çıkarak Fethiye Körfezi ve Ölüdeniz tarafına bir bakın. Hele mehtap doğuşuna denk geldiyseniz...
Biraz daha uzun yürüyüş sevenler için: Lokantanın arkasındaki yerleşimin arasından Güney yönünde devam edin. Burada traktör yolunu bularak takip edin. Yerleşimdeki son evin ordaki zeytinlikden sonra yol çam ağaçları arasından devam ediyor. Tepenin Doğu tarafında kaldığınızdan ve açık denizi gördüğünüzden emin olun. Biraz sonra çıkacağınız açıklık Martı koyunun arkası. Düzlüğü dümdüz geçin, yolun hafif solda tekrar ağaçlar arasında devam ettiğini göreceksiniz. Zeytin ağaçlarının arasından yolu takip edin. Yol antik ufak bir evin orada sona eriyor. Evden sonra sağdan devam eden patikayı takip etmeyip, Karşınızdaki tepeye tırmanan nispeten daha az belirgin patikadan çıkacağız. Açık alanda patikalar dağılsa da tepeye doğru tekrar birleşip en üst noktaya belirgin bir zigzagla ulaşıyor. Tepenin neredeyse en üst noktasına kadar çıkacağız. Sola devam eden bir patika güzel bir manzaraya ulaşıyor, ama çıkmaz sokak. Tepenin arkasında hafif bir meyille alçalan patika kullanılmayan bir yerleşim alanına geliyor. Bu alanı da geçip ilerde sola doğru belirgin bir şekilde giden patikayı bulmamız gerekiyor. Patika çok belirgin. Emin olmadan ormana dalmayın. Bu patikanın sonu hafif bir tırmanışla iki evin ve antik mezarların olduğu bir düzlüğe çıkıyor. Mezarların arkasında yerde yarı gömülü olan duvarın kalınlığı bir zamanlar buradaki yapılaşma hakkında fikir veriyor. Mezarların üzerinden Göcek'den Gemiler adasına uzanan bir manzara var. Bu noktaya kadar makul bir tempo ile bir saat sürüyor. Kuzeye doğru devam edilirse Hamam ve Manastır koylarına ulaşmak mümkün. Bu patika 2017 yılında işaretlendi.
GPS'inize yüklemek için bu yürüyüşün KMZ dosyası.
ÖNEMLİ: Akşam yürüyüşlerinizde zamanlamayı iyi ayarlayın, karanlığa kalmayın. Yanınıza fener olsun. İçecek su hiç bir yerde yok, yanınıza alın.
 
İletişim
Muammer: +90 555 357 09 87, Deniz: +90 532 2070549
 
Harita
Göbün
Kapı Koyu adıyla da biliniyor. Adının bu taraflara gelmiş, ancak içeri giremediği için açıkta demirlemek zorunda kalmış Göben (Yavuz) zırhlısından aldığı söylentisi var. Ancak tarihsel olarak pek mümkün değil çünkü zırhlı Ege'den direkt Çanakkale'ye yönelmiş ve Marmara'ya girmiştir. Yavuz adını aldıktan sonra bölgeye gelmiş olabilir. (Teyit Edilmesi Gerekli Bilgi)
Windy
Fotoğraflar
 
Yeni yorum ekle